Vegan Olmak Bizi Kurtaracak Mı?

Günümüzde veganlık çok tabu bir konu. Birçok kişinin vegan olmanın iyi bir şey olup olmadığı konusunda somut fikirleri var, bazıları veganlara karşı önyargılı iken bazı veganlar vegan olmayanlara önyargılıdır. Ne zaman bu konuya değinilirse, mutlaka bir tartışma başlar. Bu yüzden bunun gibi şeylerden bahsetmeyi pek sevmem. Fakat benim görüşümün çoğu kişiden farklı olduğunu düşündüğüm için yine de bunun hakkında konuşacağım.

Genel olarak veganların iyi bir şey yaptığını düşünüyorum. Veganlığın çevre için daha iyi ve daha sürdürülebilir olduğu defalarca kanıtlandı. Bunun en büyük sebebi hayvancılığın çevreye çok zararlı olmasıdır. Tarım için kullanılan toprağın %70’i yani dünyadaki toplam toprağın %20’si hayvancılık için kullanılıyor. Amazon ormanlarının yok etmiş olduğumuz kısmının %90’ı hayvancılık yüzündendir. Ve bu topraklardaki tüm hayvanlar yalnızca çiftlik mahsullerinin %36’sını tüketmekle kalmıyor, aynı zamanda çok büyük miktarda metan ve karbondioksit üreterek küresel ısınmayı hızlandırıyor. Hayvancılık, tüm ulaşım türlerinin toplamından daha fazla sera gazının üretimine yol açıyor. Yarım kilo etin üretimi için yaklaşık 7 bin litre su israf ediliyor. Buna kıyasla 1 kilo domatesin üretimi için 214 litre su harcanıyor. Bunun üstüne inek ve tavuk yetiştiriciliği su kirliliğinde oldukça büyük bir rol oynuyor.

What is Overfishing? Facts, Effects and Overfishing Solutions

Balıkçılık tamamen ayrı bir konu. Okyanuslarımızın plastik ile dolmasını ve balıkların içinde plastik bulunmasını kısmen sorumsuz balıkçıkığa borçluyuz. Atılan balıkçılık ekipmanları okyanuslardaki plastik kirliliğinin en büyük nedenlerinden biridir. Tükettiğimiz balıkların yaklaşık %35’i aşırı avlanma sonucu elde edilir. Tatlı su balık türlerinin üçte biri ve deniz balık türlerinin sekizde biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Özellikle orfoz, ton balığı ve köpek balığı türlerinin nesli tükenmek üzere.

Şimdi veganlığın çok daha sürdürülebilir olmasının nedenlerine bakalım. Öncelikle, vegan diyetindeki kişiler sıklıkla et yiyen insanlardan küresel ısınmaya bahsetmiş olduğum sera gazlarından dolayı %75 daha az katkıda bulunur. Aynı zamanda yaban hayatının yok edilmesine %66 ve su israfına %54 daha az yol açar. Hatta çevreye zararı en az olan hayvansal ürün organik domuz eti, çevreye zararı en fazla olan bitkisel ürün yağlı tohumlardan iklim değişikliğine 8 kat daha fazla yol açar. İnsanları doğrudan bitkiler ile beslemeye kıyasla et, enerji açısından son derece verimsiz olmakla birlikte iklim edğişikliğinin çok daha büyük bir kısmından doğrudan sorumludur.

Sonuç olarak evet, vegan olmanın açlık ve iklim değişikliği gibi birçok sorunu gidereceğini düşünüyorum. Bunu söylemem biraz bencilce olabilir, ama kendim vegan olmayı düşünmüyorum. Yalnızca hepimiz daha az hayvansal ürün tükedersek bile dünyamızın geleceğinde büyük bir fark yaratabiliriz. Fakat 2030 yılına herkes vegan olmazsa dünyada yaşamın sürdürülemeyeceği biraz abartı olabilir.

(Visited 11 times, 1 visits today)