Vegan Dünyanın Sonuçları

Son yıllarda hayvan haklarını korumak, insan ömrünü uzatmak ve dünyanın yaşanılabilir bir yer olmaktan çıkmasını engellemek için vegan olmamız gerektiğini düşünen insanların sayısı oldukça arttı. Peki bu düşünce ne kadar doğru?

İnsanlar diş yapısı, sindirim sistemi ve besin ihtiyaçları bakımından hem hayvansal hem de bitkisel besinleri tüketebilecek şekilde evrimleşmiştir. Ortalama bir insanın her gün alması gereken besin değerleri aşağıdaki gibidir:

  • Kadınlar:1800-2400 kalori / Erkekler:2200-3000 kalori
  • 225-325 gram karbonhidrat
  • 46-56 gram protein
  • 44-78 gram yağ

Yalnızca bitkisel gıdaları tüketerek günlük ihtiyacımız olan besin değerlerini karşılamamız oldukça zordur. Örneğin 100 gram marulda yaklaşık 14 kalori (2,9 gram karbonhidrat / 1,2 gram protein / 0,2 gram yağ) bulunurken 100 gram tavuk göğsünde yaklaşık 165 kalori (0 gram karbonhidrat / 31 gram protein / 3,6 gram yağ) bulunur. Besin ihtiyaçlarımız düzgün karşılanmadığı zaman kısırlık gibi birçok sonuç ortaya çıkabilir. Ayrıca sadece bitkisel beslenen bir insanın belirli vitamin (B-12) ve minerallerden (demir) eksik kalacağını da unutmamalıyız.

Vegan beslenmenin sağlıksal anlamda eksilerinin yanında artıları da vardır. Örneğin vegan beslenme hayvanlar yoluyla bulaşan hastalıkların önüne geçilmesinde büyük bir rol oynar. Bu toplum sağlığının korunması ve ölümlerin azalması için oldukça önemlidir.

Herkesin vegan olmasının sağlıksal sonuçlarının yanında ekonomik ve kültürel sonuçları da vardır:

Vegan beslenme tarıma elverişli topraklarda oldukça kolay sağlanırken kurak bölgelerde, engebeli bölgelerde ve sert iklime sahip olan bölgelerde fazlasıyla pahalıya mal olur. Örneğin Türkiye’de Ege Bölgesi’nde Akdeniz iklimi sayesinde tarım yaygındır ve bu bölgelerde bitkisel beslenme kolaydır. Fakat Doğu Anadolu gibi engebeli ve sert iklimli bölgelerde tarım yapılamadığı için bu kesimde yaşayan ve bitkisel beslenen insanlar, farklı bölgelerden taşınan (taşıma ve muhafaza etme masrafları da eklenince oldukça pahalı olan) ürünlere muhtaç kalacaktır. Ayrıca Doğu Anadolu gibi hayvancılıkla uğraşılan bölgelerde yaşayan insanlar herkesin vegan olması durumunda işsiz kalacaktır. Bu gibi durumlar ekonominin zarar görmesine sebep olacaktır.

Birçok toplumda hayvansal gıdalardan yapılan kültürel yemekler vardır. Herkesin vegan olması bu yemeklerin unutulması ve sonucunda kültürlerin zedelenmesine yol açar. Buna ek olarak Müslümanlar için önemli olan kurban bayramı ve bunun gibi kurban kesilip yenilen başka dini bayramlar, insanların vegan olmasıyla unutulacak, bu da dini değerlerin zarar görmesine sebep olacaktır.

Herkesin vegan olması durumunda ortaya çıkacak sağlıksal kültürel ve ekonomik anlamda birçok olumlu ve olumsuz sonuç vardır. Fakat olumlu sonuçlar olumsuzlara göre oldukça azlar. Bütün dünyanın vegan olması hayatımıza küçük faydalar sağlarken yanında bir sürü olumsuz durum getirecektir. Bu nedenle “2030 yılına kadar herkes vegan olmalı.” düşüncesinin sadece bir hayal olarak kalması gerektiğini düşünüyorum.

(Visited 4 times, 3 visits today)