Vazgeçilmez Kütüphaneler

Kitap okumak insanlara hem zevk veren hem de insanlara yeni bakış açıları sağlayan çok değerli kaynaklardır. Günümüzde de yaygın olarak okunan kitaplar geçmişte de çoğu kişinin eğlence ve öğrenme amacıydı. Tabii zamanla her şeyde olduğu gibi bu kültür de değişti. Eskiden kütüphanelerden zorlukla bulunabilinen kitaplar şimdi kitabevlerinden satın alınabiliyor ya da “e-kitap” şeklinde tabletlerden okunabiliyor. Peki bu yeni e-kitaplar kütüphanelerin yok olmasına sebep olabilir mi?

İlk olarak, kitap okumaktan zevk alan kişiler bir kez olsun e-kitap satın alıp okumayı denemiştir. Geceleri okumayı seven biriyseniz e-kitaplar sizin için ideal olabilir ama çoğu insandan duyacağınız basılı kitaplardan aldıkları zevki e-kitaplardan alamadıklarıdır. Kitap okurken sayfalarında ellerinizi gezdirip dokusunu hissetmek, arada sırada kitabı koklamak da okurlar tarafından keyif alınan noktalardır. Gelecekte tamamen e-kitaplara geçiş yapmak artık bunlardan muaf olacağımız anlamına gelir ve çoğu gerçek okur bundan hoşlanmaz.

İkinci olarak, kütüphaneler kitap alıp gitmekten ibaret yerler değildir. Çoğu kütüphanenin zengin bir tarihi vardır. Yapımının arkasında hikayeler yatar ve manevi değerleri vardır. Aynı zamanda mimarileri de birbirinden farklı ve eşsizdir. Bazı insanlar bir kütüphaneyi sadece mimarisine ve ortamına hayran kalmak için bile ziyaret edebilir. Örneğin Trinity Üniversitesi Kütüphanesi çoğu turisti kendine detaylı ve otantik mimarisi sayesinde çeker. Kütüphaneye gidenler ambiyansı incelerler fakat asıl amaçları kitap okumak değil, bu emsalsiz ortamda az da olsa vakit geçirmektir. Bu yüzden gelecekte çoğu insan e-kitap okumayı tercih etse bile kütüphaneleri yıkmak söz konusu bile olamaz.

Son olarak, kütüphaneler yeterince parası olmayan ancak kitap okumaktan hoşlanan insanlar için bir cennettir. Herkesin kitap almaya yetecek kadar parası olmayabilir. Özellikle günümüzde hem basılı kitaplar hem de e-kitaplar dar veya orta gelirli bireyler için çok pahalı. Parası kitap almaya yetmeyen insanlar bile yine de kitaplardan yararlanmalıdır. Aynı zamanda çoğu öğrenci kütüphanelerden kitap ödünç almakta hatta ders çalışmak için de burayı kullanmaktadır. Gelecekte kütüphaneleri kapatmak, halkın eğitim seviyesinin düşmesine ve erişebilecekleri kaynakların sınırlanmasına sebep olur.

Gördüğümüz üzere, kütüphaneler ihtiyacımızdan kolayca çıkacak ve yok olacak yerlerden çok daha fazlasıdır. Hem tarihe hem de insanların eğitimine katkı sağlayan vazgeçilmez yapılardır. İleride ne olursa olsun kütüphaneler var olacaktır ve var olmalıdır. Kütüphane kültürünü yaşatmak gelecek nesillere bırakacağımız önemli değerlerdendir. Her ne kadar giden kişi sayısı azalsa bile kütüphaneler gelecekte hala kullanılan ve kendine hayran bırakan yapılar olacaktır.

(Visited 67 times, 1 visits today)