Her gün yüzlerce hayvanın ilaç , kimyasal madde,kozmetik ve birçok deney yüzünden kısacık hayatlarında acı içinde çığlıklar atarak öldüklerini bilseydiniz bu deneylere bakış açınız aynı olur muydu? Hayati öneme sahip deneylerin dışında gereksiz deneylerin nasıl yapıldığından haberdar mısınız?
Bu deneyler sırasında hayvanların vücuduna zehirli maddeler enjekte edilip , gözlerine , derilerine , organlarına ilaç ve kimyasallar damlatılıyor ve bu işlemler yapılırken hareketsiz kalmaları için tüm vücutları bağlanıp bu maddelere maruz bırakılan hayvanların kaşınmalarına dahi izin verilmiyor.Bu deneyler sırasında hayvanlar radyasyona, susuzluğa, gazlara, soğuğa maruz bırakılıp, kesilip biçiliyorlar.Kısacası insanoğlunun en vahşi yüzünü görüyorlar.Duygularını ifade edemeyip çaresizlik içinde sonlarını bekliyorlar.
Dünya sağlık örgütünün (WHO) açıkladığı bilgilere göre hayvan deneylerinde güvenli bulunan birçok ilaç insanlar üzerindeki etkileri nedeniyle geri çekilmiş ya da yasaklanmıştır. İnsanlar açısından zehirli sayılabilecek birçok madde hayvanlar açısından güvenilirdir ya da penisilin gibi birçok antibiyotik hayvan deneylerini geçememiştir.Oysa penisilin insanlar açısından hayati öneme sahiptir. Hayvan deneyleri sonucuna göre hareket edildiğinde bu ilaçların yasaklanması gerekir.
Konunun daha iyi anlaşılması için örnekleri çoğaltacak olursak örneğin, aspirin insanlarda doğum sakatlıklarına sebep olmazken farelerde doğum sakatlıklarına sebep olur. Hayvan deneylerine göre sigara kanser yapmaz ve alkol karaciğere zarar vermez. Kanserojen asbest maddesi hayvanlarda kansere sebep olmaz. Doğum kontrol hapları insanlarda kan pıhtılaşmasına sebep olurken köpeklerde tam tersi etki yapar.
2003 tarihli bir tıp makalesine göre hayvanlar üzerindeki 25000 çalışmanın yalnızca 1’i klinik olarak kullanışlı bir ilaç olarak sonuçlanmıştır. Dünyada her 22 saniyede bir hayvan laboratuvarda ölmektedir. Kalp ilacı olan “Flecainide”nin köpeklerde kalp problemleri yaratılmadığı görülünce piyasaya sürüldü ve Amerika’da 3000 kişinin ölümüne sebep oldu ve piyasadan toplatıldı. İnsan hastalıklarının sadece %2 den azı hayvanlarda görülür. Yani insan hastalıklarının %98’i hiçbir zaman hayvanlarda görülmez.
İşin sonucu birçok hayvan deneyi insan sağlığı için anlamlı sonuçlar ifade etmemektedir. Hayvan deneylerine alternatif olarak birçok yöntem bulunmaktadır.Bunlardan kulağa en mantıklı gelen “in vitro” testidir. İn vitro testi; laboratuvar ortamında elde edilen hayvan deneylerine son verebilecek bir testtir. Bu hücrelerin miktoorganizmaları bizim vücudumuzdakilere benzer bu şekilde de daha başarılı ve insanlar üzerinde de aynı etkiyi verecek hücreler oluşturulmaktadır. Bunun dışında da hayvan deneylerine alternatif olarak yaklaşık 450 yöntem olduğu bilinmektedir. Bu yöntemlerin geliştirilip kullanılması bu vahşetin bir an önce sonlandırılması açısından insanoğlunun boynunun borcu olmalıdır.