Uzaydaki Elmaslar

Eğer uzay boşluğundan değerli ve gerekli materyaller elde edebileceğimizi bundan 100 yıl önce yaşamış birisine söyleseydiniz sizce tepkisi ne olurdu? Muhtemelen gülüp geçiştirirdi ve böyle bir şeyin imkansız olduğunu dile getirirdi ama şuan ki yaşadığımız yüzyıl içinde bu çokta imkansız gözükmüyor.

Uzay hakkında çekilmiş çoğu bilim kurgu filminde, örneğin Star Trek yada Galaksinin Koruyucuları, o evrendeki federasyonlar, uzay korsanları ve uzaylı ırklar hayatta kalmak, daha güçlü uzay gemileri üretmek yada üretimi arttırmak ve değerli minerallerin ticaretinin devam etmesini sağlamak adına uzay boşluğunda başıboş gezen astreoit ve bazı gezegenlerin sahip olduğu ve onların etrafında dönen astreoit halkalarında askeri üsler kurmuşlardır ve oradan kaynak elde etmeye başlamışlardır.

Evet bu tür bilim kurgu filmleri uzak gelecekte geçiyor olsa bile şuan mevcut olan teknolojimiz ile astreoitlerden kaynak elde etmek imkansız değil fakat, bence denemeye bile değmez çünkü o kaynakları elde etmeye çalışırken muhtemelen gereğinden fazla kaynak harcamış olacağız ve bu elde ettiğimiz materyalleri bir de geri göndermesi var. Öncelikle uzayda rastladığımız her astreoit’in değerli kaynaklara sahip olduğu hakkında hemfikir olamayız, bazılarında sadece taş ve çakıl bulunabilir, ve gördüğümüz her astreoit’e bir maden gemisi gönderme gibi bir lüksümüz olmadığından mütevellit öncelikle keşif uyduları ve Rover’lar aracılığıyla o astreoit hakkında bilgi edinmeliyiz ki anlayacağınız gibi bu gayet uzun bir süreç. İkinci olarak, göndereceğimiz maden gemileri ilk jenerasyon olacağından dolayı muhtemelen fazlasıyla yakıt tüketecektir ve acayip yavaş hareket edeceklerdir ve dediğim gibi, elde ettiğimiz bu materyalleri bir de Dünya’ya geri göndermesi var.

Ama bu alanda gelişmek ve daha fazla ilerlemek istiyorsak elimizden geleni ardına koymamamız gerekir. Bence başlangıç için Marsın yörüngesinde bir uzay istasyonu inşa edip Mars ve Jüpiter arasında bulunan astreoit kuşağında deneyler yaparak başlayabiliriz. Bu deneylerde nasıl bir astreoid’e yaklaşılacağı, nasıl iniş yapılacağı ve oradan nasıl geri dönüş alabileceğimiz hakkında bilgi elde edebiliriz. Ayrıca bu astreoit kuşağının toplam kütlesinin neredeyse Ay’a eşdeğer olduğu içinde gayet değerli materyaller bulma ihtimalimiz artıyor. Eğer bu alanda başarılı olursak operasyonları Satürn’e taşıyabiliriz ve Satürn’ün sahip olduğu astreoit kuşağından donmuş su çıkartabiliriz ve bunu herhangi bir su kıtlığı senaryosunda takviye için kullanabiliriz.

Yani bence kurgu değil gerçek ama sandığımız kadar kolay değil fakat Güneş Sisteminin sahip olduğu tüm bu değerli kaynaklara erişim sağlayabilirsek bu bizi sistemin dışındaki bilinmeyene doğru götürmeye yardımcı olacaktır.

(Visited 34 times, 1 visits today)