Uzaya Değil, Dünyamıza Harcayalım

Uzay ile ilgili harcamalar çok uzun zamandır devam ediyor. Özelikle de son yüzyılda, soğuk zaman dönemi ve sonrası,  uzaya olan harcamalar artı. Özelikle de insanların aklına uzaydaki bir gezegene koloni kurma fikri gelince. Bu yüzden de gelişmiş ülkelerin odakları bu konuya kaydı. Çünkü her ülke kendi varlığını sürdürmek istiyor. Fakat bu konu Dünya’daki problemleri görmemelerine sebep oluyor. Bana göre uzay harcamalarına harcanan para Dünya’daki sorunları çözmek için kullanılabilir.

Uzaydaki bilinmezliklere tonlarca para akıtan ülkeler, eğer Dünya’daki hatta kendi ülkelerindeki sıkıntılara parayı harcasalar daha verimli olurdu. Mesela Amerika Dünya mutluluk sıralamasında 19. sırada ve Amerika uzay araştırmalarına bu yıl 70 milyar dolar harcamış ve tüm devletler toplam olarak 85 milyar dolar harcamış. Peki ya bu paranın hepsini olmasa da bir kısmını halkının ihtiyaçlarına verseler ya da dertleri eğer yeni ve temiz bir ‘‘Dünya’’ bulmak ise bu parayı Dünya’nın temizlenmesi ya da açlık gibi problemlerinin çözülmesi için harcayabilir. Ne de olsa yeni bir gezegen bulup koloni bulma fikri,  Dünya’nın durumu geriye dönülemez bir hal alması durumunda geçerli değil mi? O zaman o geri dönülemez nokta gelmeden önce uzay hakkındaki çevreye zarar verecek, uydu ve roket göndermek gibi, araştırmalar durdurulup Dünya’ya yatırılsa o istedikleri ve istediğimiz temiz ve yaşanılabilir bir Dünya’ya ulaşabiliriz. Yapılan araştırmalara göre şu an tüm Dünya yetersiz beslenen 811 milyon kişi var. Ve sadece hava kirliliği 8,8 milyon kişinin erken ölümüne sebep açıyor. Bu 85 milyar dolar ile aç olan insanların büyük bir kısmını; yerdeki, havadaki veya denizdeki çöplerin temizlenmesi için kullanılabilir. Onun da dışında yırtılan ve iklim değişikliğine neden olan Ozon Tabakasındaki değişimleri çözmek içinde harcanabilir bu para. Tamam, belki Dünya iklim değişikliğinden önceki haline ulaşamaz bu araştırmalarla ya da çözümlerle ama böyle devam edeceği bir gelecekten ve simdi ki halinden daha iyi olur ve böylece yeni bir Dünya bulmamıza ihtiyaç kalmaz. Sadece çevre ya da iklimle alakalı şeylerde değil sağlıkta da ise yarayabilir bu para. Şu anki karantina dönemini bir daha yaşamamak için tedavi, aşının tutulacağı yeri sağlamak gibi sebepler için de kullanılabilir. Günümüzde Korona yüzünden 91910 kişi hayatını kaybetmiş ve kaybetmeye devam ediyor maalesef ki.

Sonuç olarak uzayda yeni bir ‘’Dünya’’ aramaktansa şu anki Dünyamızdaki sağlık, iklim değişikliği, açlık ve çevre kirliliği gibi problemleri çözmeye odaklanıp onlara harcarsak bu bütçeyle Dünya’yı çok daha iyi bir yer haline getirebiliriz ve bu sayede de uzayda yeni Dünya arayışlarımıza da gerek kalmaz.

(Visited 18 times, 1 visits today)