Uzay ne kadar büyük?
Çoğumuz bu sorunun cevabını biliyor elbette ancak ben yine de söylemek istiyorum. Uzay sonsuza kadar gider. Sonsuza kadar gittiği için çok fazla gezegen ve galaksiye sahip.
Güneş’e en yakın, aynı zamanda da en küçük gezegen Merkür’dür. 88 Dünya yörünge gününe sahiptir. En hızlı gezegendir. 1 yıl 116 gündür. Hiç uydusu yoktur.
Venüs Güneş’e yakın ikinci gezegendir. Ancak bu sıralamaya rağmen en sıcak gezegen odur. Çünkü uzay boşluğuna giden ışınların önündedir. En küçük üçüncü gezegendir. Eskiden burada yaşam olduğu söylenmektedir.
Güneş’e en yakın üçüncü gezegen, içerisinde bulunduğumuz Dünya’dır. Günümüzde yaşam bulunan, su ve ormanların olduğu tek gezegendir. Dünya ilk oluştuğu zaman uzaydan dünyaya mineral ve su dolu olan göktaşları düştü . İçerisinde su ve mineraller bulunan göktaşları halen daha varlığını sürdürmekte ve bu meteorları Dünya’ya indirme çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmaları anlatan belgeseller de mevcut. İnsanlar yüzünden çok yakın zamanda Dünya da Mars gibi olabilir. Dünyanın bir tane uydusu var. Ay. Ayrıca Dünya en büyük beşinci gezegendir.
En küçük ikinci gezegen ise Mars’tır. Kızıl Gezegen olarak bilinen Mars’ta demiroksit bulunur. Dünya’daki gibi kutup, çöl, volkan içeren bir gezegendir. Eski zamanlarda Mars’ta da su vardı ama hepsi ısıdan dolayı buharlaştı, oluşan buhar bulutları ise hala varlığını sürdürüyor.
Jüpiter Güneş Sistemi’nin en büyük gezegenidir. Güneşe en yakın beşinci gezegendir. İçerisinde hidrojen ve helyum bulunmaktadır. Jüpiter’in 67 tane uydusu vardır.
Jüpiter’den sonra en büyük gezegen Satürn’dür. 63 tane uydusu olan Satürn Güneş’e en yakın altıncı gezegendir. Satürn’de de helyum ve hidrojen bulunur.
Güneş’e en yakın yedinci gezegen ise Uranüs’tür ve üçüncü en büyük gezegendir.
Neptün dördüncü en büyük gezegendir. Güneş’e en uzak gezegen olduğundan dolayı en soğuk gezegendir.
Gelelim Güneş’e. Güneş bir yıldızdır. Samanyolu 200 ile 400 milyar yıldızdan oluşur ve Güneş bunlardan biridir. Uzayda daha fazla gezegen olmasına rağmen sadece büyük olan gezegenleri bilmekteyiz. Her gezegende farklı gazlar, madenler, mineraller bulunur. Çoğu mineral Dünya’ya geldiği için materyaller ve canlı oluşmuştur. Ancak uzayda yaşam yoktur.
Kaynakça
https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCne%C5%9F_Sistemi
http://www.bilgiustam.com/gunes-sistemi-nedir-gezegenler-ve-uydulari-nelerdir/