Uzay Savaşları

Bilim kurgudan hoşlanıyorsanız, ayın sömürgeleştirilmesinin birçok dizi ve filme konu olduğunu biliyorsunuzdur. Asteroid madenciliği, şimdiye kadar ki bilim kurgu hayallerinin gerçekleşme hızına baktığımızda, çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Planetary Resources ve Deep Space isimli iki şirket ilk uzay aracını geçen ay Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan konuşlandırdı. Bu asteroid madencilik şirketi, önümüzdeki birkaç yıl içinde giderek daha iddialı ve yetenekli bir dizi araştırma başlatmayı hedefliyor.Yani aslında önümüzdeki 10 yıl içinde bir gelecekte asteroid madenciliği başlıyor olabilir.

Dünyada yeni kıtalar veya adalar keşfedilirken o bölgelere keşfeden ülkeler kendi bayraklarını diktiler ve hakimiyet ilan ettiler. Aynı savaş ve yarış asteroidler üzerinde de olacaktır. Hatta birinci ve ikinci dünya savaşının da aslında dünya savaşından ziyade birer ‘paylaşım savaşı’ olduğu düşünülürse, belki de üçüncü dünya savaşının sebebi de bu asteroidler olabilir. Şimdilik birkaç ülke bu yarışta gerçekten önde de olsa ileride bu yarışa girecek ama kolonileşeceği, madencilik yapacağı asteroidler için bir savaş ortamını tetikleyebilirler. Eğer asteroidler üzerinde madencilik yapılabilirse gerçekten bu olay oyun değiştirici olacaktır. Dünyanın yıllık ham metal üretimi yaklaşık 130 milyar dolar civarıdır. Asteroidler üzerindeki beklenti katrilyon dolarlarla tahmin ediliyor.Gerçek şu ki, bazı asteroid türleri neredeyse tamamen saf metalden oluşuyor. Dünyaya yakın bir asteroidlerden birinde, insanlık tarihinde şimdiye kadar hiç görmediği kadar çok platin tuttuğuna inanılıyor. Bu bile iki ülkenin hiç çekinmeden savaşması için oldukça yeterli bir sebep olabilir.

Bunlar bir yana uzay madenciliğine engel olacak bir sürü neden olacaktır. Mesela ay üzerinde bir koloni yaratacaksanız inşaat dahil oldukça büyük zorluklar yaşayacağınız açıktır. Çünkü ay üzerinde koloninin yaşaması için gerekecek binalar yapmak için gerekli malzemeler yok. Bu malzemelerin dünyadan mekikler ile taşınması gerekiyor. Emin olun bu olay gerçekten pahalı. Çünkü düşüncesi bile garip. Olay tamamen inşaat kamyonları yerine kargo ile inşaat malzemelerini taşıyıp ev yapmaya benziyor.

Bir başka zorluk ise bir meteor üzerine maden kurmanın maliyeti birkaç milyar dolara patlayacak olmasıdır. Ama geri dönüşümü çok daha fazla olacağından basit bir finansal problem olarak bahsedebiliriz. Sonuçta yatırımcıları bir koyup 5-10 alacaklardır.Dünyadan bu maden için gerekli malzemeleri taşımak hem uzun zaman alacaktır hem de malzemelerin hafif olması gerekecektir.Kullanılacak yakıtın çok daha az olması için belki güneş enerjisi bir alternatif olabilir. Bunun gibi birçok örnek verilebilir. Bu zorluklara rağmen uzay madenciliği er ya da geç çok aşina olacağımız bir konu olacaktır. Asıl soru bizim buna ne kadar hazır olduğumuz.

(Visited 72 times, 1 visits today)