UZAY MI İNSAN MI?

Günümüzde gelişmiş ve zengin ülkeler imkanlarını zor durumda olan, fakirlik, yoksulluk, açlık gibi sorunlarla karşı karşıya kalan insanlardan yana kullanmaktansa; uzay araştırmaları ve benzeri konular için kullanıyor.

İnsanların uzay ve bilim alanında gelişmesi için önemli sebepler barındıran uzay araştırmaları, güneş sistemimizi araştırmak ve aynı zamanda gezegenlerin yapısını öğrenmek, dünya dışındaki yaşam olasılığını araştırmak, yıldızlar, galaksiler ve karadelikler ile beraber tüm uzayı incelemek amacıyla yapılmaktadır. Bu uzay araştırmaları için gelişmiş ve iyi bir ekonomiye sahip ülkeler veya bu ülkelerdeki kuruluşlar yüksek maliyetli yatırımlar yapıyor. 2021 yılında sırf ISS’e astronot göndermek için NASA 23 milyar dolarlık, ESA 6 milyar euroluk, Rusya Uzay Ajansı 1,7 milyar dolarlık, İngiltere 374 milyon sterlinlik ve Japonya Uzay Ajansı 374 milyon sterlinlik bütçe ayırmıştır. Oysa aynı dönemde, 2021 yılında, insanlık covid 19, açlık, yoksulluk gibi bir sürü problemle yüz yüzeydi. Dünya nüfusunun yüzde yirmi üçü yoksulluk çekti. Her dokuz kişiden biri açlıkla mücadele etti ve her bir milyonda dört yüz on beş kişi covid 19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Yaklaşık 8 milyarlık bir nüfusa sahip bir gezegende çoğu insan imkanı olmadığı için en temel olan yeme, içme, uyku, barınma, korunma, eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bu durum uzun süre devam ederse insanlar ihtiyaçlarını karşılayamadığından zarar görebilir, ölebilir bile.

Benim fikrim uzay araştırmalarında kullanılan maliyetin birazcık daha düşürülüp açlık, yoksulluk gibi sorunlarla mücadele veren ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayan insanlara yardım etmek için kullanılması yönünde. Uzay araştırmaları durdurulsun, bitsin demiyorum ama harcanan paraların fazla olduğunu düşünüyorum. Bu paraları zor durumda olan insanlar için harcarsak onların hayatını kurtarmış oluruz. Bu tabikide zorluk çeken tüm insanları kurtaracağız anlamına gelmiyor. En azından bir kısmını güvence altına alabiliriz.

İnsanlar uzay araştırmalarını Dünyamızdaki su, petrol, kömür, doğal gaz gibi kaynaklar tükenmek üzere olduğundan dolayı yapıyor. Uzay araştırmalarını sürdürmektense birazcıkda dünyamızdaki kaynaklara yatırım yapmalıyız. Fosil yakıtları kullanmaktansa hidroelektrik, jeotermal, güneş, rüzgar ve dalga enerjilerini yani yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmalıyız. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak dünyamızdaki enerji kaynaklarının ömrünü arttırabiliriz.

Uzay ve buna benzer konularda araştırma ve yatırım yapmak önemli ama insan neslinin devam etmesi bunlardan daha büyük önem arz ediyor. Bu yüzden uzay ile ilgili araştırmalar için ayrılan bütçenin bir kısmı zor durumda yaşayan insanlar ve tükenen kaynaklar için harcanmalı. Bu sayede uzay araştırmaları ve zorluk çeken insanlar arasındaki dengeyi rahatlıkla kurabiliriz.

 

 

 

 

(Visited 86 times, 1 visits today)