Uzay Madenciliği Mümkün Müdür?

Uzay bilimcilerin paylaştığı verilere göre ‘Psyche 16’ adlı asteroitteki altın ve değerli metallerin toplam değeri 700 kentilyon dolar. Buna göre, eğer bütün bu kaynaklar eşit bir şekilde paylaşılırsa, dünyada yaşayan her kişinin 93 trilyon doları olacak. Bu nedenle insanların aklında bir soru oluşuyor: “Uzay madenciliği mümkün müdür?”

Bu soruya yanıt olarak, 1967’de Washington’da kabul edilen ve 104 ülkenin imzasını taşıyan “Dış Uzay Antlaşması”na göre hiçbir özel veya kamu kuruluşu Ay ya da başka bir gök cisminde bulunan kaynakları işletemiyor ve kullanamıyor. Ancak 1979’da imzalanan Ay Sözleşmesi’nde ise, Ay ve tüm gök cisimlerin insanlığın ortak mirasının bir parçası olduğu yazıyor. Buna göre bazı ülkeler, uzay kaynaklarının insanlığın yararına kullanılabileceğini savunuyor. Fakat en son yapılan yasal değişiklikle birlikte uzay madenciliğine özel şirketler de dahil edildi ve asteroid madenciliği başlamış oldu.

2015’de ABD’de kabul edilen Space act yasası, Amerikan vatandaşlarına uzayda aramalar yapmalarına ve buldukları madenleri çıkarmalarına hak tanındı. Söz konusu yasa, Dış Uzay Anlaşması ile ters düştüğü gerekçesiyle eleştiriliyor. ABD’nin böyle bir hamle yapmasının ardından Rusya ve Çin olmak üzere pek çok ülke bu anlaşmadan çekilerek, uzay kaynakları arayışına girişeceği kesinleşti.

Henüz uzay madenciliği teori aşamasında. Teknolojik açıdan alınması gereken çok yol var ancak metallerin çıkarılabilmesi durumunda dahi asıl problem Dünya’ya aktarılmasının nasıl gerçekleşeceği. Belirtilen ölçekte bir metal yığınını uzaydan Dünya topraklarına taşıyacak ve güvenli bir şekilde inmesini sağlayacak altyapı bulunmuyor.

Peki uzayda hangi madenler aranıyor?

Uzmanlar dünyada bulunan ve ekonomik değeri yüksek bakır, kalay, çinko, gümüş, kurşun ve altın gibi maden rezervlerinin önümüzdeki zamanlarda tükeneceği tahmin ediyor. Araştırmalara göre en yakındaki 500 tonluk bir gök taşına uzay aracını gönderip ihtiyaç duyulan madenleri Dünya’ya getirmek, 15 yıllık süre içinde gerçekleşebilir. Tek bir asteroitten maden elde etmenin maliyetinin 3 milyar dolar civarında olabileceği tahmin ediliyor. Değerli madenlere sahip gök taşlarından çıkartılabilecek demir, nikel, titanyum, altın, manganez, paladyum ve tungsten gibi madenler var. Psyche 16’da altın dışında Dünya’nın demir ihtiyacının büyük bölümünü karşılayabilecek kadar demir olduğu da biliniyor.

(Visited 55 times, 1 visits today)