UZAY MADENCİLİĞİ

Dünyada yeni kıtalar veya adalar keşfedilirken o bölgelere keşfeden ülkeler kendi bayraklarını diktiler ve hakimiyet ilan ettiler. Aynı savaş ve yarış asteroidler üzerinde de olacaktır. Hatta birinci ve ikinci dünya savaşının da aslında dünya savaşından ziyade birer “paylaşım savaşı” olduğu düşünülürse belki de üçüncü dünya savaşının sebebi de bu asteroidler olabilir. Şimdilik birkaç ülke bu yarışta gerçekten önde de olsa ileride pek çok ülke, bu yarışa girecek ve kolonileşip madencilik yapacağı asteroidler için bir savaşacaktır.

Eğer asteroidler üzerinde madencilik yapılabilirse gerçekten bu olay oyun değiştirici olacaktır. Dünyanın yıllık ham metal üretimi yaklaşık 130 milyar dolar civarıdır. Asteroidler üzerindeki beklenti katrilyon dolarlarla tahmin ediliyor.

Gerçek şu ki bazı asteroit türleri (X türü gibi) neredeyse tamamen saf metalden oluşuyor. Dünyaya yakın X türü asteroidlerden birinin insanlık tarihinin şimdiye kadar hiç görmediği kadar çok platin tuttuğuna inanılıyor. Bu bile iki ülkenin hiç çekinmeden savaşması için oldukça yeterli bir sebep olabilir.

Şirketler de yakın vadede özellikle dünyaya yakın olan asteroitlerle ilgileniyorlar doğal olarak. Şu ana kadar yörüngeleri Dünya’ya yakın olan yaklaşık 15.000 asteroid keşfedildi. Planetary Resources bunlardan 8 tanesini ve Deep Space ise 6 tanesini “çok cazip hedefler” listesine ekledi bile.

Asteroidler inanılmaz bir potansiyele sahip ancak bir asteroit üzerinde bulunmak, bu değerli malzemeleri bulmak, onları ayıklamak ve işlemek çok kolay bir iş değil. Hepimiz Armageddon gibi filmleri seyrederek büyüdük. Çok kabaca düşünecek bile olsak aşağıdaki zorluklar çözülmesi gereken konular:

  • Muhtemelen bir meteor üzerine maden kurmanın maliyeti birkaç milyar dolara patlayacaktır. Ama geri dönüşümü çok daha fazla olacağından basit bir finansal problem olarak bahsedebiliriz. Sonuçta yatırımcıları bir koyup 5-10 alacaklardır.
  • Dünyadan bu maden için gerekli malzemeleri taşımak: Hem uzun zaman alacaktır hem de malzemelerin hafif olması gerekecektir.
  • Kullanılacak yakıtın çok daha az olması için belki güneş enerjisi bir alternatif olabilir.
  • Bir meteor üzerinde çalışılacağı için yerçekimsiz ortam olacaktır. Bu da hareket kabiliyetini oldukça zayıflatacaktır. En olası yöntem, istenilen malzemeyi asteroidden sıyırmak ve belirli maddelerin damarlarını tünellemek olacaktır. Kazıma ya da şerit madenciliği cevher çıkartmak için en mantıklı yöntemlerdir. Yerçekimi olmadığı için çıkartılan madenlerin büyük bir kısmı uçup gidecektir.
  • Aynı zamanda tüm ekipmanın ve madenin asteroid üzerine sıkıca kenetlenmiş olması gerekiyor ki yer çekimi olmayan ortamda sabit durabilsin. Bu arada yer çekimsiz olmasının avantajlarından birisi de çok ağır madenleri gemiye taşımak çok kolay olacaktır.
  • Uzayda o kadar uzun süre kalmak insanlar için çok yıpratıcı ve imkânsız olacağından muhtemelen orada sadece robotlar olacaktır. Bu sebeple yapay zekâ yetenekleri olan robot teknolojisinin gelişmesine ihtiyaç olacaktır.
  • Madenlerden çıkan malzemelerin dünyaya ulaşması için taşıyıcı mekiklerden oluşan bir filo gerekmektedir. Bunların sürekli tekrardan kullanılabilmesi verimliliği arttırmak için olmazsa olmazlardandır. Hatta belli bir süre sonra asteroid üzerindeki madenler bittiğinde en yakın bir diğer asteroide monte edilecek şekilde portatif olmalıdır.
  • Böyle geniş çapta bir şey yapmak için robotlar, uzay araçları ve henüz bulunmayan diğer teknolojiler gerekecek.

 

(Visited 8 times, 1 visits today)