Uzay İçin İlk Başta Dünya

Savaşlar insanlığın başından beri var olmakta. Hepimiz savaşın devletlerin, aralarındaki ekonomik ve siyasal anlaşmazlıklar vb. nedeniyle, siyasal ilişkilerini keserek, birbirlerine karşı ordularıyla giriştikleri silahlı eylem olarak düşünürüz peki savaş bir tek bundan mı ibaret?

Savaş, hiçbir insanın hoş karşılamadığı ve yapmaması gereken bir şey olmasına rağmen insanlar bunu her zaman sürdürür. Savaş sadece silahla yapılan bir şey değildir. İnsanlar savaşı kendileri çıkarları için yaparlar. Gelişmiş ve zengin ülkeler birbirleriyle yarışa girerler peki neden? Bu sorunu cevabı savaştır çünkü ülkeler birbirleriyle yarışırlar. Bunun en önemli örneklerinden biri ise uzay konusundaki keşfetme yarışıdır.

Ülkeler yarışmak için ellerinden geleni yaparlar. Onlarca parayı ve malzemeyi bu yarışlar için kullanırlar. Dediğim gibi en önemli örneklerinden biri uzay konusudur. Uzayı keşfetme yarışı uzun zamandan beri sürmektedir özellikle Neil Armstrong’un aya ayak basmasıyla tarafların yarışa verdiği önem artmıştı. Bu verilen paralara örnek verilmesi gerekirse sadece astronotlara malzeme götürmek için yaklaşık 500 milyon dolar harcanıyor.

Yarışlar çok fazla para veriliyor. Bu verilen parayı başka verimli şeyler içinde kullanabiliriz. Tabi ki de uzayda kullanılan paranın değersiz ya da işlevsiz olduğunu düşünmüyorum. Bu parayı dünya için de kullanabiliriz. Dünyada savaşlar sürerken açlık çeken insanlar için kullanılabilir. İnsanların ihtiyaçları karşılanabilir. İnsanlara verilen eğitim seviyesi de arttırılabilir. Ne kadar uzay için araştırma yapmak, yeni teknolojiler geliştirmek önemli olsa da insanalar hayatlarında büyük sıkıntılar çekerken ülkelerin birbirleriyle yarışmak için büyük miktarda para kullanmaları bana kalırsa doğru değil. Çünkü o büyük miktardaki parayı yarışmak için değil insanlık için kullanmalıyız.

Farklı bir perspektiften bakmak gerekirse uzay için kullanılan parayı insanlık için değil bütün dünya için de harcayabiliriz. İnsanlar malzeme üretmekten tut ulaşıma kadar neredeyse her şeyde doğayı kirletir. Doğanın kirlenmesi bir çok hayvanın yaşamını tehlikeye atmakla birlikte insanlık içinde büyük bir tehlike yaratır. Doğa bizim yaşamımızı sağlar: bize oksijen sağlar, havayı temizler,… Doğanın zarar görmesi küresel ısınmaya yol açar. İnsanlar yakıt olarak şu ana kadar çoğunlukla petrole benzer çeşitli yakıtlar kullanırlar. Bu yakıtları yakarak kullanırız bu işlem sonucunda zehirli gazlar ortaya çıkar. Bu zehirli gazlar havayı kirleterek küresel ısınmaya sebep olur. Peki bu soruna çözüm olarak ne kullanılabilir? Elektrikli araçlar. Bu zamanlarda çok fazla kulağınıza gelen bir konudur elektrikli araçlar. Büyük şirketler elektrikli araçlar üretmeye ve satmaya başladı. Elektrikli araçlar herhangi bir yakıt yakarak enerji elde etmediği için havayı kirletmez ve küresel ısınmaya sebep olmaz. Ülkeler uzay için harcadıkları para ile Elektrikli araçların sayısını arttırarak dünyanın geleceğini iyileştirebilirler.

İnsanlığın başından beri yarışların sürmesine rağmen uzayı keşfetmek ,yarış konusu olsa da,  için büyük bir miktar para harcanması yerine öncelik olarak dünyayı geliştirmek daha önemlidir. Çünkü yeni yerler için değil insanların ve dünyanın geleceği ve devamlılığı için bu para harcanmalı.

(Visited 9 times, 1 visits today)