Uzaydaki çöp miktarı gün geçtikçe artıyor. Ve uzay çöplüğü öyle hafife alınabilecek bir konu değil. Gerçekten uzayda , yani Dünya’nın yörüngesinde irili ufaklı o kadar çok parça var ki (biz bunlara genelde enkaz veya çöplük diyoruz) bu çöplükteki çöp sayısı gün geçtikçe hızlı bir şekilde artıyor. Ve maalesef sorun sadece çöplerin sayılarının artması değil bu çöplerin çok farklı tehlikeleri, çok farklı riskleri var.
Bildiğiniz gibi biz insanoğlu olarak üzerinde yaşadığımız Dünya gezegenine karşı son derece hassas ve özenliyiz(!). Havayı temiz tutmak ve yanlızca hayvanlardan ibaret olmamakla beraber bütün doğayı korumak için elimizden geleni yapıyoruz(!). Fakat konu uzay olduğunda gezegenimize gösterdiğimiz hassasiyeti uzaya karşı gösteremiyoruz. Yani gezegenimizi nasıl kirletiyorsak uzayı da o denli kirletiyoruz. Uzayı kirletmek deyince biraz kafalar karışıyor olabilir ne de olsa koskoca uzayan bahsediyoruz. Fakat bu olayın şöyle pis bir tarafı var uzay çöpü hiçbir yere gitmez. Tam tersine siz onu nerede bırakırsanız o yine yörüngede kalır. Ve sabit de durmadığı için çok büyük tehlikelere yol açar.
İnsanoğlu ilk defa 1757 yılında uzaya bir görev düzenlendi. Ve bu görevler sırasında insanlar uzaya çıkarıldı. Roketler, uydular, keşif araçları vesaire derken uzaya binlerce araç çıkarttık ,yerleştirdik, bir sürü uydu koyduk ve birçok şeyin olduğu gibi bu uyduların da belirli bir kullanım ömrü var. Ve bunların kullanım ömrü bittiğinde bir uzay enkazı haline geliyor. Bazıları oldukları yerde kalıyor, bazıları ise başka yönlere çekiliyor. NASA’nın açıkladığı verilere göre şu anda Dünya’nın çevresinde çapı 1 santimetre ile 10 metre arasında 500.000’den fazla uzay çöpü var. Önceeden de bahsettiğim gibi bu çöpler oldukları yerde kalmıyolar, Dünya’nın çevresinde dönüyorlar. Hem de ne dönmek. O 500.000 tane çöpten 21.000 tanesi tehlike barındırdığından yakından ilgilenilyor.Uzay çöplerinin ortalama hızları saatte 28.000 kilometre. Yani yaklaşık olarak saniyede 7.000-8000 metre civarı bir hıza sahipler. Ki bu hız dünyadaki en güçlü tankın top mermisinin hızından bile birkaç kat daha yüksek. Anlayacağınız bu kadar küçük veya büyük parçalar bu kadar yüksek hızla hareket ettiklerinde bir tank mermisinden daha büyük bir hasar verebiliyor.
Uzay çöpü dediğimiz bu parçalar geçen yıllarda Uluslararası Uzay İstasyonuna çarptıkları görülmüş. saatte 28.000 kilometre hız ile giden yalnızca bir pirinç tanesi kadar boyutu olan bir parça böyle bir hasar vermişti:
Ve bu çarpma ISS’sin bütün kalkanlarını delip geçerek hava kaçırmasına sebep oldu. Yani bu çöpler çok şakaya gelecek gibi değil. Siz ne dersiniz?