Dünyanın farklı bölgelerinde değişik türlerde volkanlar vardır. Orada yaşayanlar bunun farkına varmazlar ya da umursamazlar. Bu yüzden onlar ölüme bir adım daha yaklaştıklarını anlamazlar. Çünkü bunların içlerinden bazıları insanlığın sonunu getirecek güçte volkanlardır. Bu tür volkanlara güç bakımından “süper volkanlar” da denir. Bu volkan türleri sönmemiş olsa da çok uzun yıl aralıklarla patlayabilir. Ama bu patlamaları aşırı güçlü olur. Bir süper volkanın en küçük çapta patlaması elli milyon atom bombasının patlaması ile eşdeğerdir. Bu volkanların insanlar için daha tehlikeli olmasının sebebi patlamaların çok güçlü ve Dünya’nın çekirdeğini patlatacak şekilde kuvvetli olmasıdır. “Toba” süper volkanının patlaması çok uzun süren bir volkanik kışa sebep olmuştur.
Uykudaki yanardağların aktiflerine göre daha tehlikeli patlama durumları olabilir. Bana göre en tehlikeli volkanlar çok uzun süre uykudaki volkanlardır. Sönmüş tanımı yapılan bazı volkanların hala patlayabileceği olasıdır. Buna en iyi örnek “Erciyes”tir. Dağın sönmüş olduğu söylense de dağın sönmemiş olma ihtimali her gün daha da artmaktadır. Volkanların diğer doğal afetlere göre yüzde 79 oranla çok daha kötü sonuçlar doğurur. Bunlardan en yüksekleri ada yanardağlarıdır.
Buna örnek olarak “Surtsey”i gösterebiliriz. Ada iki alçak kraterli olsa da, gerçekte bunlar Surtsey volkanının iki baca ile beslenen krateridir. Dünyanın sonunu getirecek en tehlikeli volkan Yellowstone yanardağıdır. Bu volkan 643.564 yıl uyuyup patlamaya gecikmiş bir süper volkandır. Dünyanın başlangıcında bile yanar dağlar vardı. Tambora dağını buna örnekleyebiliriz. Dağ neojen döneminden kalma uyuyan bir volkandır. Bazı volkanların ölümcül püskürmeleri sadece sessizce lav akıtarak ölümcül olur. Volkanlar yalnızca kül bulutu ve lav püskütmez. Bazıları kükürt, su buharı en garip ve ilginçleri deniz altındaki bazı volkanların çamur püskürtmesidir. Kükürt püskürtmesi doğal kükürt bombası halini alır. Su buharı püskürtende hiçbir tehlike yoktur aksine yağmur yağma oranını da artırır. Çamur püskürtense marianna çukuru ve benzeri derin yerlerde oluşan büyük çapta depremleri engellemektedir. Krakataoa adası çok büyük bir patlamayla çoğunu batırmış bu patlamada 36.000 kişi ölmüştür. Ayakta kalan Rakata Adası’nın yanardağını ikiye bölüp Rakata dağını söndürmüştür. Şu anda Krakatoa Adası’nın en tehlikeli ve oğlu olarak anılan Anak Krakatoa Dağı ikiye ayrılıp battıktan sonra tek ada olarak kalmıştır. Dağın yüksekliği 815 m. olsa bile hem dağın çok tehlikeli hem daha yüksek hem de kraterinin tepesinde olmadığı bilinmektedir. Ayrıca Anak Krakataoa en sevdiğim yanardağdır.