Uykunun önemi çok fazladır. Özellikle vücudun dinlenmeye ihtiyacı olduğunu düşünürsek, uykusuzluk uzun vadede büyük hastalıklar doğurabilir. Bu yüzden uykuyu bir lüks olarak değil hayatın bir parçası olarak görmeliyiz. Herkesin bir uyku düzeni olmalı ve çok önemli bir durum olmadıkça uyku düzenimizi korumalıyız.
Yeni doğan bebekler günün yaklaşık 16 saatini uykuda geçiriyorlar. İki yaşına geldiklerinde ise bu süre ancak 13 saate iniyor. Başka bir deyişle; bebeklerin uyuyarak büyüdüklerini söylemek mümkündür.
Günde ortalama 8 saat uyuyan yetişkin bir insan, yılın tam 121 gününü uyuyarak geçirmektedir. Bu durumda 75 yaşına kadar yaşayan biri, günde ortalama sekiz saat uyursa, hayatının 25 yılını uyuyarak geçirmiş olur. Kısaca, hayatımızın üçte biri uykuda geçiyor.
Uyku düzenimizi korumaya özen göstermeliyiz. Bu düzeni bozmak zorunda kalırsak, eksik uyuduğumuz süreye yakın süreyi sonraki günlerde daha fazla uyumaya çalışmalıyız.
Yetişkin bir insanın günlük ideal uyuma süresi 8 saattir. Büyüme çağındaki çocuklarda bu süre yaşla değişmekte, 2 yaşındaki çocuklarda 13 saate varabilmektedir.
Yeteri kadar uyumak; başarılı ve mutlu olmak için olmazsa olmazlardan biridir. Uyku konusunda yapılan araştırmalar, yeteri kadar uyuyanların araba sürüş ve tepki süresi testlerinde daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, uyku yoksunluğu olanların gösterdiği kötü performansın kalıcı olmayıp; yeteri kadar uyuduktan sonra iyileştiği belirlenmiştir.
Araştırmalar, kısa vadeli uyku eksikliğinin baş ağrısı, soğuk algınlığı ve mide rahatsızlıkları gibi sağlık sorunları ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Uzun vadeli uyku eksikliği ise; obezite, kalp problemleri, diyabet gibi sorunları doğurabiliyor. Uzun süren uyku eksikliğinin ardından, yeterli derecede uyuyan kişilerin genel sağlıklarında önemli iyileşmeler görülüyor.
Yeterli miktarda ve kaliteli uykuyu aldığınızda; belleğiniz işlevini daha sağlıklı bir şekilde yapar ve daha yaratıcı düşünmenizi sağlar.
Kaynakça:
https://www.notdelisi.com/uyku-nun-onemi-4873/
http://www.sagligim.org/uykunun-onemi/
http://www.sagligim.org/uykunun-onemi/