Uyku Projesi

Elimizi bile kıpırdatmadan para kazanma fikri birçoğumuz için  ilgi çekici olabilir. Sonuçta hiç efor harcamadan, günün stresinden olabildiğine uzak bir şekilde geçimimizi sağlamak; bir insan başka ne isteyebilir ki?

Ancak insanoğlunun sosyal bir varlık olduğunu göz önünde bulundurursak, bir süre sonra manevi ihtiyaçlarımızın maddi ihtiyaçlarımızın önüne geçeceği gerçeğini kolaylıkla görebiliriz.

Bu durum NASA’nın yapmayı planladığı; yapay yerçekiminin, insan sağlığı üzerindeki etkilerini incelediği araştırmayı çok yönlü kılıyor. Araştırmada 24 insandan neredeyse 100 bin TL karşılığında 2 ay boyunca yalnızca yatması bekleniyor. Ücretin miktarından dolayı bir sürü gönüllüsü olan bu araştırma bazı insanlar için iş olanağı olarak görünürken bazı insanların kafasında ‘’ İnsanları kısa yoldan çok para kazanma düşüncesine sevk ettiği için motivasyon kaybına yol açıyor mu?’’ ya da ‘’Psikolojik açıdan üzerimizde bir etki bırakacak mı? ‘’ gibi bir sürü soru işareti bırakıyor.

Günümüzde bu tarz işlerin çok yaygın olmadığını biliyoruz. İnsanların kendileri için hedefler koyarken genel olarak yükseklere odaklandığını da biliyoruz. Ayrıca motivasyon eksikliğinin asıl nedeninin insan psikolojisi ve sağlığı olduğunu düşünürsek sağlıklı, maddi açıdan sorunu olmayan bir bireyin kendi geleceğini tehlikeye atmayacağı aşikar. Zaten yapılan araştırmaların açıklamalarında da söylendiği gibi ‘’insan sağlığı üzerindeki etkisi’’ incelendiğinden deney sonunda deneğin sağlığının eskisi gibi olacağı garanti edilemiyor.

Ancak bu deneylerin birçok insana çalışma olanağı sağlayacağı ve dünyadaki işsizlik oranını kısmen düşüreceği için ayrıca gelecek jenerasyonlara da deneyler sonucunda elde ettiğimiz yeni bilgiler, yardımcı olacağı böylece de gelişimimize katkıda bulunacağı için deneylerin olumlu taraflarının olduğunu da unutmamız gerekir.

Bana soracak olursanız bu tür araştırmalar her ne kadar deneye tabi tutulacak insanın mental ve fiziksel sağlığı için iyi olmasa da edineceğimiz bilgiler dünya için yararlı olacaktır. Günümüze gelene kadar bu uğurda birçok canlı feda edilmiştir. Ancak dünyamızı yeterince geliştirebilmek adına bu türdeki araştırmaların yapılması zorunludur. Sonuçta teknolojimiz henüz insan vücudunu tam olarak yansıtacak kadar iyi durumda değil zaten yeterince geliştiği zaman deneyler için canlı ihtiyacı ortadan kalkacaktır.

Yani bence bu tarz araştırmaların negatif yönleri olmasının yanında pozitif yönleri insanoğlu için daha ağır basmaktadır. Bu nedenle araştırmalar devam etmeli ancak gönüllülük esası taşımalıdır. Sonuçta hiçbir insanın yaşamı başka bir insanın yaşamından önemli değil. Eğer birey araştırmaların sonunda olabileceklerden haberdarsa ve yine de bu kararı veriyorsa seçimlerine saygı duymalıyız.

Kaynaklar:

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-47732363

https://aklinizikesfedin.com/motivasyonumuzu-neden-kaybederiz/

 

(Visited 32 times, 1 visits today)