UYGULANMALI MI?

Bilimsel deneyler. Öncelikle bilimsel deneylerin ne olduğunu söyleyerek başlamak istiyorum. Deney kelimesi, bilimsel bir olguyu kanıtlamak için yapılan işlemlerdir. Bizler okullarda hep deneyler yaparız. Bu deneylerin sonucuna göre bir deney raporu yazar ve bilgilendiririz. Bizlerin yaptıkları deneyler ve yapılan üst düzey deneyler vardır. Biz bugün üst düzey deneyleri konu alacağız ve soru şu; Yapılması tehlike arz eden deneyler, sonucu insanlığın yararı içinse, uygulanmalıdır.

Ben kişisel olarak katılıyorum. Bu işe şöyle bir açıdan bakarsak; bu deneyde görev alan kişiler gönüllü kişilerdir. Eğer bu işe gerçekten deney üst düzey olduğu gibi onlarda üst düzey bir gönüllülük ortaya sunarsa deneyin gerçekleşmemesi için bir sebep olamaz. Fakat deney zorla masum insanlar üzerinde uygulanırsa (ki tarihte birçok örneği vardır.) o deney, deneylikten çıkarak suça girer. Örnek verecek olursak İkinci Dünya Savaşı zamanlarında Yahudi Toplama Kamplarında, Yahudilere yapılan çok üst düzey deneyler,daha demin de dediğim gibi deneyden çıkarak suça girer. Her neyse, asıl konumuza dönecek olursak, insanlık yararına olacak fakat tehlike arz eden deneyler eğer gönüllü toplarsa bir sorun olamaz. Şimdiden örnek verelim, Dünya’mızı etkisi altına alan COVID-19 virüsü için çoğu ülke tarafından aşı çalışmaları yürütülüyor. Doğal olarak test edilecek aşıların sonucu için numune gerekmektedir. Haberlerde de duyduğumuz üzere aşıyı gönüllülükle kendileri üzerinde test ettiren insanlar da vardır ve bunun uygulanmasında bir sorun da söz konusu değildir. Ayrı olarak bulunacak sonuç bütün dünyanın yararına olacağı için desteklenmiş ve çoğu ülkede ayrı ayrı denenmiştir. Uygulanmasının bir sebebi de bu kişiler aşıyı olmadan önce onlara formlar dağıtılır ve gönüllüler de tehlikenin farkındadır. Fakat yapılacak deney, kişiye zorla yaptırılırsa bu bir suçtur. Aynı tarihten örnek verdiğimiz gibi. Fakat maalesef bazı tehlikeli deneyler ise hayvanların üzerinde yapılıyor. Ve maalesef hayvanların çoğu verilen üstün kimyasallar…vb gibi şeylerden yaşamını yitiriyor. Günümüzde bile COVID-19 aşılarının bazı testleri fareler, maymunlar üzerinde deneniyor. Fakat sonuç iyi de olsa kötü de olsa hayvanlarda çeşitli bozukluklar gözlemlenebiliyor.

Toparlamak gerekirse, yapılması tehlike arz eden deneyler, sonucu insanlığın yararına ise gönüllü onayı gelirse yapılmasında bir sorun yoktur. Çünkü bütün tehlikeyi gönüllü göze alıp kendisi üzerinde test edilmesine onay vermiştir. Fakat insanlığın yararına bile olmayıp sadece tehlikeden ibaret olan deneylerin yapılması yine sadece tehlike arz eder ve maalesef hayvanların üzerine yapılan deneylerin sonu gelir mi muamma.

Koronavirüs aşısı hakkında flaş gelişme! En erken o tarihte... - Takvim

(Visited 59 times, 1 visits today)