Utanç Deneyleri

Günlük hayatımızda sabun, şampuan, parfüm, krem tarzı ürünleri çokça kullanmaktayız. Peki siz bu ürünleri kullanın diye çeşitli hayvanların öldüğünü ve söylesem, bu ürünleri gönül rahatlığı ile kullanmaya devam eder misiniz? Sizce bu etik midir?

Kullandığımız sabun, krem gibi ürünlerin içerisinde çok fazla kimyasal kullanılmakta. Yani ürünün içindekiler kısmı sayısız bileşikler ve türlü kimyasal maddeler içermekte. Bu yüzden firmalar, bu kimyasalların insanlar üzerinde oluşabilecek olası yan etkilerini bulmak için hayvanları denek olarak kullanıyorlar. Sadece kozmetik ve parfüm sektöründe, yani insanların direkt cilde temas yoluyla kullandığı ürünleri tedarik eden sektörlerde, değil temizlik sektöründe de hayvanlar bu deneylerin kurbanı oluyor. Mesela çamaşır suyunun insan sağlığına zararlı olduğunu kanıtlamak için fareler kullanılıyor. Bu gerçekten doğru mu? O farenin yaşama hakkı yok mu gerçekten? Bir parfüm, bir makyaj malzemesi için uzun süre boyunca birçok hayvan denek olarak kullanıldı ve bu zalimliğe göz yumuldu. Bu nedenle böyle bir uygulamanın kaldırılması için alınan her adım kesinlikle çok doğrudur.

Hayvan deneylerini savunan bir kesim de var maalesef. Bu kesimin savunma sebebi ise insan sağlığı için hayvan deneylerinin gerekli olması çünkü hayvanlar sadece kozmetik için değil ilaçların test edilmesi için de kullanılıyor. Bu kesime göre ilaçlar hayvanlar üzerinde test edilmese idi, kullandığımız ilaçlar piyasada olmayabilirmiş ve tereddütsüz alıyor olduğumuz birçok ilacı, hayvan deneylerine borçluymuşuz. Fakat hayvanlar denek olarak kullanıldığında bile ilaçların insan sağlığı üzerindeki etkileri kesin doğru olarak hesaplanamıyor. Çünkü insanlar ile hayvanlar arasındaki biyolojik farklar asla aynı değildir. Evet, benzerlikleri mevcut fakat bu benzerliklere bel bağlamak kesinlikle yanlış. Araştırmalar gösteriyor ki hayvan deneyleri ile  insan sağlığına olumsuz etkisi olmadığı belirlenmiş birçok ilaç, bazı hastalıkların öncüsü olmuştur. Ayrıca hayvan deneyleriyle insan sağlığına yararlı olduğu bilinen limon suyu gibi maddelerin sağlığa zararlı çıktığı, sağlığı kötü etkileyen arsenik asit gibi zararlı maddelerin ise sağlığımıza kötü yan etkileri olmadığı belirlenmişti. Yani bu deneyler ne kadar güvenilir?

Sonuç olarak demek istediğim hayvan deneyleri ne insan sağlığı için kesinlikle gerekli, ne de ahlaki açıdan doğrudur. Yapılan testler sadece masum ve suçsuz hayvanların hayatlarını etkilerken tamamen doğru sonuçlar vermediği için tıbbi anlamda da yetersiz kalıyor. Gerçekten bencilliğimizin boyutlarını bir kez daha gösteren ve insanlık tarihinde bir utanç olarak görülmesi gereken bu zalim ve acımasız deneylerin bir an önce durdurulması gerek. Eğer hala deneylerin yapılması gerektiğini düşünüyorsanız hemen şimdi internette hayvan deneyleri ile ilgili fotoğraflara bakın. Yani, vicdanınız yeterse bakın tabii.

(Visited 377 times, 1 visits today)