Üretimde Denge

Ekonomi, istihdam, firmalar, fabrikalar…Bunların hepsi size neyi anımsatıyor? Durun ben söyleyeyim, üretim değil mi? Peki üretim sizce ne sayesinde gerçekleşir? Tabii ki yatırım. Bu iki kavram birbirine sıkıca kenetlenmiştir. Üretimin olmadığı yerde kimse yatırım yapmak istemez, öyle değil mi? Benzer şekilde yatırım yapılmayan yerlerde de üretim gerçekleşmez. Bu bir kısır döngü halidir. Peki sizce üretim ve yatırım nasıl gerçekleştirilmelidir? Yabancı firma ve yatırımcılar ülkemizde çalışmalı mıdırlar? Yoksa bütün bunlar kenara atılıp tamamen yerli bir politika mı benimsenmelidir?

Üretim, bir ülkenin ekonomisinin temelidir. Çoğu ekonomik faaliyet üretim sayesinde yürür. Peki üretmek kolay mıdır? Tabii ki hayır. Üretimin temelinin sağlam atılması gerekmektedir. Gelişene kadar birçok evreden geçer ve yavaş yavaş ülke ekonomisinde dominant bir hal alır. Ülke, üretimde kendisini çok geliştirmişse ekonomisi de çok gelişmiş demektir. Dikkat ettiyseniz en mutlu, en güvenilir ve refah seviyesi en yüksek olan ülkeler çok üreten ülkelerdir. Kendi ürettiği ürünleri dış pazara satan ülkeler, -buna ihracat da diyebiliriz- bir hayli para kazanır ve hazinelerini doldurarak vatandaşlarına daha özgür ve huzurlu bir ortamda yaşayabilme fırsatı sunar. Eğer ülkenin kendi ürünleri iç pazarda da satılırsa vatandaşlar kendi ülkelerinin ürettikleri ürünlere daha çok güvenirler ve ayrıca yerli ürünler ithal ürünlerden daha ucuzdur. Bahsettiğim durumun tam tersi olarak da dışa bağımlı ülkelerin ekonomileri fazla ithalattan ötürü çöküşe geçer ve bu durum ülkeyi krize kadar götürebilir. Bu da demek oluyor ki ülkeler olabildiğince fazla üretmeli ve ihracat yapmalı, ithalatı ise minimal düzeyde tutmalıdırlar.

Buraya kadar hep üretimden bahsettik fakat “üretimde yerlilik“ konusuna henüz açıklık getirmedik. Yerli üretimin faydaları elbette ki çoktur fakat ülkelerin bütün ihtiyaçlarını kendileri karşılamaları mümkün değildir. Buna örnek olarak Almanya verilebilir. Almanya, çoğu sektörde dünyanın en gelişmiş ülkesi olmasına rağmen yaptığı ithalat miktarı bir hayli fazadır. Bu sebeple ülkeler ne kadar gelişmiş olursa olsun yabancı firmaların ve yatırımcıların desteği çok önemlidir. Ülkeler aynı zamanda birbirlerinin eksiklerini kapatarak gelişir. Bu nedenle herhangi bir konuda gelişmiş ülkenin diğer ülkeden destek alması veya ithalat yapması gayet doğal ve faydalıdır. Lakin er ya da geç o alanda aldığı yatırımları kullanarak o alanla ilgili girişimde bulunmalı ve bir an önce o alanda üretime başlamalıdır. Aksi takdirde ülke eksiklerini kapatamaz ve diğer ülkelerden her açıda geri kalır.

Velhasıl, globalleşen dünyada ülkeler eksiklerini tamamlamadan ilerleyemez ve bu eksikleri tamamlarken birtakım yabancı yatırım ve firma desteklerine ihtiyaç duyar. Bu sebeple yabancı yatırımlar desteklenmelidir. Ama bu destekler karşılıksız kalmamalı ve sonuç bulmalıdır. Üretimde yerlilik ve ihracat sayesinde ülkeler istedikleri konumlara ulaşabilir. İstedikleri konuma ulaşan ülkeler ise diğer ülkelere örnek olup vatandaşlarına istedikleri yaşam kalitesini verebilir.

(Visited 80 times, 1 visits today)