Okullarda üniforma giyme sistemi çok uzun yıllardır var ve bu üniformaların rengi, fiyatı, modeli sürekli değişkenlik gösteriyor. Bu sayede okullarda hem öğrenciler hem de veliler tarafından çok fazla gündemde kalan üniformaların öğrenciler üzerinde olumlu ve olumsuz yönleri olabiliyor.
Bir çok öğrenci üniforma giyme sisteminden hiç memnun değil ve bunun en büyük etkenlerinden biri ürünlerin dış görünüşü. Genellikle rengini ve stilini beğenmedikleri için öğrenciler forma giymekten uzaklaşıyor. Bir diğer neden ise konfor sorunları. Her öğrencinin vücut yapısı farklıdır, bu nedenle herkes için rahat olmayabilir. Mesela erkek öğrenciler için okul pantolonu ya da kızların etekleri onları rahatsız ediyor olabilir bu yüzden bu gibi kıyafetlerin giyilmesinin bir zorunluluk olmaması gerekir. Bazı öğrenciler kendini rahat hissetmeyebilir. Bunlara ek olarak maddi durumu bunları almaya yetmeyecek bir sürü aile var. Yani üniforma almak onlar için ek masraf olabilir. Özellikle belirli markaların veya kalitelerin tercih edilmesi bütçe sorunlarına yol açabilir. Tabii böyle özel durumları da devletin takip etmesi gerekir. Öğrenciler bu zorlama üzerine bireysellik kaybı da yaşayabilir sonuçta öğrencilerin kendi tarzlarını ifade etme özgürlükleri kısıtlanıyor, bu durum da bireysel kimlik gelişimini olumsuz etkiliyor. Bu kadar çok olumsuz yönü olması öğrencileri forma giymekten soğutuyor ve bu, öğrenciler arasında üniformaya karşı bir isyan, bir karşıtlık geliştirebilir. Bu durum da okul ortamında gerginlik yaratabilir.
Üniformaların olumsuz yönü olduğu kadar olumlu yönleri de var. Birincisi okulda yarattığı eşitlik. Üniforma, öğrenciler arasında sosyal ve ekonomik farklılıkları azaltarak eşitlik sağlar. Tüm öğrenciler aynı kıyafeti giydiğinde, kıyafet kaynaklı ayrımcılığın önüne geçilebilir. Diğer olumlu yönü ise odaklanma problemine yardımcı olması. Öğrencilerin dikkatini derse ve öğrenmeye yönlendirir. Kıyafet seçimiyle ilgili endişeleri azaltır, böylece derse daha iyi odaklanırlar. Okulun kimliğini güçlendirir. Öğrenciler okulu temsil ettiklerini hissederler ve bu durum aidiyet duygusunu artırır. Okulun disiplini sağlanması için de önemli bir etkendir. Belirli bir giyinme düzeni, disiplin ve sorumluluk duygusunu geliştirir, kurallara uymanın önemini öğrenirler. Son olarak da güvenlik açısından önemlidir üniforma giymek. Çünkü üniforma giymek okul içinde tanınmayı kolaylaştırır. Böylece, okula dışarıdan giren yabancıların tespit edilmesi kolaylaşır.
Bu kadar farklı fikir, düşünce olması bence üniforma giyme kuralına biraz esneklik getirilebileceğinin kanıtıdır. Bu konunun öğrencilerin görüşlerini dinleyerek daha detaylı ele alınırsa olumsuz yönlerinin azalacağını düşünüyorum. Ve olumlu yönlerinin de daha önemli olduğunu görüyorum. Doğa Kahraman