Ülkelere Resmi Giriş İzni

 

İnsanlar farklı kültürleri tanımak, farklı yerler görmek, farklı tarihi yapıları tanımak ve en önemlisi daha iyi şartlar altında yaşamak ve hayatlarını devam ettirmek için farklı ülkelere giderler. Ancak insanlar bu ülkelere elini kolunu sallayarak giremez ve bu yüzden resmi makamlardan izin alınması gerekir ve buna da vize denir. Vize, yurt dışına seyahat etme planı bulunan kişilerin, gitmek istediği ülkenin talep ediyor olması durumunda ilgili kurumlardan alması gereken izin belgesidir.

Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin karşılaştıkları ilk işlemlerden olan vize, gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğundan ya da ülkeye giriş kapısından alınan izin belgesidir. Vize başvurusunda bulunarak ülkeye giriş ve konaklama talebinde bulunmuş olursunuz. Konsolosluğun gerekli evrakları inceleyerek karar verdiği bu süreçte, başvurunuzun olumlu sonuçlanması halinde ülkeye giriş için hak kazanırsınız. Bazı ülkeler ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bulunan vize muafiyeti anlaşması nedeniyle bu işlemlere gerek duyulmadan ülkeye giriş yapabilirsiniz. Vize başvurusu, konsolosluklar ya da aracı kurumlar gibi dış temsilcilikler ya da havalimanı ve sınır kapılarında bulunan gişeler aracılığı ile yapılır. Bazı ülkelere ise vizesiz giriş yapmak mümkün. Bunlara örnek verecek olursak ilk başta Azerbaycan, KKTC ve Özbekistan’dır. Vize koşulları ülkeden ülkeye değişir. Vize başvurunuz sonucunda eğer ülkelerin kriterlerine ve taleplerine uyuyorsanız vize başvurusu birkaç gün içerisinde sonuçlanır. Vize istemeyen ülkelere ise sadece pasaport ile gidilebilir. Vize başvurularının olumlu ya da olumsuz sonuçlanması ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir.

Bir ülkeye hangi yabancının girebileceğine karar vermek, uluslararası hukuka göre, o devletin egemenlik yetkilerindendir bu husus, tartışılmaz temel bir kuraldır. Devletler ülkelerine hangi yabancıların girebileceğini kendi ulusal çıkarlarına göre belirlerler her devletin ülkesine girmeleri yasaklı/sakıncalı yabancılar listesi vardır. Ayrıca, yasaklılar listesinde bulunmayan bir yabancıya, ekonomik olarak yük olabileceği, kamu düzenini bozabileceği ve kamu sağlığına risk oluşturabileceği gerekçeleriyle vize verilmemesi mümkündür. İşte bu yüzden bence vize uygulaması farklı ülkelere girerken uygulanmalı. Örnek vermek gerekirse ülkeler kendi ülkelerine kimin girdiğini ve ne amaçla girdiğini bilmek ister. Eğer vize uygulaması kaldırılırsa ülkeler kendi ülkelerine kimin girip çıktığını ve ne amaçla girip çıktığını bilemez ve bunun sonucunda eğer yasa dışı işler yapmak amacı ile girmek isteyen birisi vize uygulaması olduğu sürece bu ülkeye giriş yapamaz ancak vize uygulaması kaldırılırsa yasa dışı işler yapmak için ülkeye giriş yapacak olan kişi elini kollunu sallayarak girebilir ve bu ülkede yaşayan insanlar için kötü bir durum teşkil edebilir.

Sonuç olarak bence dünya çapında bence vize uygulamasına devam edilmelidir. Ancak bazı aksi durumlarda eğer vize alamazsanız itiraz edebilirsiniz ve belki sonucunda vize alabilirsiniz. Vize her ülke için çok önemli bir resmi belgedir. Tekrarlamak gerekirse eğer vize uygulaması kaldırılırsa ülkeler kendi ülkelerine kimin ne amaç ile girdiğini bilemez ve bunun sonucunda belki ülke için çok büyük problemlere yol açabilir. Ve bu yüzden vize uygulaması kaldırılmamalı, vize uygulamasına devam edilmelidir. Son olarak vizeniz olmadığı takdirde vize muafiyeti olan ülkelere rahatlıkla vizesiz girebilir ancak vize gereken ülkelere giremezsiniz ve bu sizin için problem teşkil edebilir.

kaynakça: https://www.mfa.gov.tr/vize-genel-bilgileri.tr.mfa

https://www.milliyet.com.tr/tatil/vize-nedir-nasil-ve-neden-alinir-vize-cesitleri-nelerdir-6427794

https://www.flypgs.com/seyahat-sozlugu/vize

https://www.tatilsepeti.com/vize

(Visited 25 times, 1 visits today)