Evren’in büyüklüğü insanlığın ilk dönemlerinden beri araştırılmaktadır. İlk başlarda çıplak gözle Henüz 32 ışık yılı kadar uzaklığını bildiğimiz evreni biraz daha tanıyabilmek için her gün yeni bir adım katetmekteyiz. Her gün yeni araştırmalar yapılmakta farklı uzay taşıtları icat edilmekte ve bir sürü genç için bir tutku olmakta Evren. Biz Evren’i günbegün araştırmamıza rağmen yalnızca 32 ışık yılı yani 30274338387826.06 km karelik kısmını gözlemlemiş bulunmaktayız. Sayıların büyüklüğü sizi korkutmasın ucu bucağı yok dediğimiz Evren için bu sayıların koca bir sahilde ufacık kum tanesinden farkı yok.
Evren’in büyüklüğü bizim içimizde hala bir soru olarak dururken akıllara başka bir soru daha geliyor acaba bu evrenin sonu var mı ki biz böyle çabalıyoruz? Araştırmalara göre her gün Dünya’da yaklaşık 500 bin insan doğarken Evren’de ise 275 milyon yeni yıldız oluşuyor, doğuyor veya ölüyor. Evren’in tamamı bir kenara sadece Güneş Sistemimizden bahsedecek olursak Dünya’nın Güneş’e en yakın 3. gezegen buna rağmen saatte 900 kilometre hız ile giden bir uzay mekiği dünyanın çevresini 2 günden kısa bir sürede dolaşırken Dünya’dan Güneş’e aynı uzay mekiği aynı hızla 19 senede varıyor. Bu durum ise Evren’in tamamı bir yana milyonlarca galaksideki on binlerce sistemden birbirine yakın 2 gezegenden gezegene gitmemiz için gereken süre. Böylece insanoğlunun uzayı araştırabilmesi için daha üst düzey araçlar ve taşıtlar kullanması gerekiyor. Samanyolu Galaksi’sinin büyüklüğünden bahsedecek olursak Dünya Güneşin etrafında dönme hareketini 1 yılda tamamlarken. Güneş ise Galaksinin etrafındaki bir tam turunun 225 milyon yılda tamamlıyor.
Bir gece yarısı gökyüzüne bakmak isterseniz ve eğer şansınıza açıksa havada yalnızca 2500 yıldız görebilirsiniz. Sadece Samanyolu Galaksi’sindeki yıldız sayısı bu sayının 80 milyon katıdır. Aynı zamanda sadece bizim galaksimizdeki yıldızların sayısı 196 milyon bu ise kişi başına 28 yıldız demek. Geri Evrenden bahsedecek olursak Evrenin 13.2 milyar yaşında olduğu tahmin edilmekte. Evreni bir küre gibi düşünecek olursakta çapının 28 milyar ışık yılı olduğu tahmin edilmekte. Tabii ki bunların hepsi belli başlı çalışmaların sonucunda elde edilen varsayımlar günümüzde evrenin 28 milyarlık kısmının yalnızca 32’sini tamamen keşfetmiş bulunmaktayız.
Sonuç olarak Evren insanoğlu için halen büyük bir gizem kaynağı. Her gün gelişmekte olan teknolojimizin ise evrenin tamamını keşfetmesi için yüzlerce belki de binlerce yılın geçmesi gerek gibi görünüyor veya hiçbir zaman sonu olmayacak ve bizim de hakkında hiçbir zaman tam anlamıyla kesin bilgilere sahip olamayacağımız bir boşluk olarak kalmaya devam edecek. Ucu bucağı yok gibi…