Uçan Teknoloji: Drone

 

Drone, İngilizce’de erkek arı manasına gelen bir kelimedir. Fakat günümüzde insansız hava araçları anlamında kullanılıyor. Artık ucuz ve erişilebilir olan drone teknolojisi, sürekli olarak gelişiyor ve dünya çapında birçok yeni kullanıma sunuluyor. Ülkemizde dronelar trafikte aktif bir şekilde kullanılmaya başlandı ve böylelikle bize trafik kurallarını ihlal eden sürücüleri tespit edilmesi daha kolay hale geldi. 

Juniper adlı bir araştırmaya göre, 2020 yılına kadar, Dünya’da yaklaşık olarak 16 milyon drone satılacak ve çeşitli düzenlemeler drone teknolojisine eklenecek. Peki kullanımı bu kadar yaygınlaşan bu aracı başka nerelerde göreceğiz?

 

Şu an droneları en yaygın olarak gördüğümüz yer medya sektörü. Dronelar artık pahalı helikopterler ve vinçler gerektiren görüntüleri yakalamak için kullanılıyor. Örneğin, aksiyon ve bilimkurgu sahneleri dronelar tarafından filme alınıyor böylece hem daha güzel görüntüler çıkıyor hem de maliyet düşüyor. Bu dronelar ayrıca spor fotoğrafçılığında da kullanılmaktadır. Geçtiğimiz senelerdeki olimpiyatlarda çoğu yarışı dronelar aracılığıyla izledik. 

 

Buna benzer olarak droneları kıyı şeritleri, dağ tepeleri ve adalar gibi ulaşılması zor yerlerin yüksek çözünürlüklü görüntülerini çekmek için kullanıyorlar. Böylece Dünyamızın haritasını çizmek ve güncellemek ve ayrıca üç boyutlu haritalar oluşturmak kolaylaşıyor. 

 

Bunların yanı sıra dronelar ulaşım ve kargolama işlerinde de kullanılıyor. Bu sayede hem insan gücünden hem de maliyetten tasarruf edilmiş oluyor. Artıdan gereksiz karayolu trafiğini gökyüzüne kaydırabilir ve yollardaki araç yoğunluğu azalmış olur. Mesela dışarıdan yemek söylediğimizde yemeklerimiz artık dronelar aracılığıyla teslim edilebilir.

Dronelar, doğal veya insan yapımı bir felaketten sonra, bilgi toplamak, yaralı kurbanları aramak ve enkazdan görüntüler elde etmek için de kullanılır.  Dronelardaki termal sensörler ve gece görüşü özelliği onları arama için güçlü bir araç haline getirir. Dronelar, özellikle zorlu koşullarda veya zorlu arazilerde kayıp kişilerin yerini keşfedebilir. Daha büyük hava araçlarının tehlikeli veya verimsiz olduğu yerlerde dronelar, küçük boyutları sayesinde, alanların yakın bir görüntüsünü yakalayabilir.

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde İstanbul’da büyük şiddetli bir deprem yaşandı ve o depremden daha da şiddetli bir deprem olması bekleniyor. Dronelar sayesinde depremden sonra karşılaşacağımız sorunlar hızlıca çözülebilir, yaralılar hemen bulunabilir. 

 

Ayrıca, dronelar tehlikeli hava durumlarını izlemek için de kullanılabilir. Ucuz ve insansız oldukları için, dronelar başlarına bir şey gelir kaygısı olmadan kasırgalara ve kar fırtınalarına gönderilebilir böylece bilim adamları ve meteoroloji uzmanları hava durumunun davranışları ve yörüngeleri hakkında yeni bilgiler edinirler. Özel sensörleri, detaylı veriler toplamak ve aksilikleri önlemek için kullanılabilir.

 

Teknoloji ilerledikçe, dronelar daha uzun uçuş sürelerine ve daha ağır yük taşıma kapasitelerine sahip olacaktır. Bu nedenle, droneların kullanım alanları gittikçe artacak ve dronelar hayatımızın önemli bir yerinde olacaktır. 

 

Kaynakça:

http://www.teknolo.com/drone-nedir-hangi-alanlarda-kullanilabilir/

(Visited 46 times, 1 visits today)