Arkadaşlar ben size öncelikle Türkiye’de neden bilime gereken önem verilmiyor başlığı altında bilimi açıklayacağım ve sonra da Türkiye’de önem verilmemesinin nedenlerini.
Bilim: Dünya’da olan olayların bir bölümünü konu olarak seçen, bu konu üzerinde araştırma ve deney yaparak gerçeğe dayanan düzenli bilgi alanıdır.
Türkiye’de Bilime Önem Verilmemesinin Nedenleri
1-) Duygu, düşünce ve hayal güçlerimizin yok ediliyor olması:
Her insanın kendine göre düşünceleri, duyguları ve hayalleri vardır. Biz bu hayalleri, düşünceleri büyük bir heyecan ve mutlulukla ailemizle veya bir yakınımızla paylaşırız. Paylaştığımız çoğu zaman beklediğimiz tepkiyi alamıyoruz. Ya bizi umursamıyorlar ya da geçiştiriyorlar. Bizim insanlardan bu tarz tepkiler almamız her ne kadar belli etmesek bile bizi üzüyor ve bilinçaltımıza işleyip bir daha yaratıcı fikirler düşünmemizi, düşündüğümüzü dile getirip insanlarla paylaşmamızı engelliyor. Hayal gücümüz ve düşüncelerimiz körelmiş oluyor. Düşüncesi ve hayal gücü körelen, köreltilen bir milletin doğal olarak hiçbir şekilde gelişmişlik, sanat, üretkenlik ve bilim insanı olup insanlar için faydalı bir şey yapmasını bekleyemeyiz. Bilinçli bireyler olup bizden büyük veya küçük bir kişi geldiğinde onu dikkate alıp dinlemeliyiz ve düşüncelerini, hayallerini hayata geçirmesi için ona elimizden gelen yardımı yapmalıyız.
2-) Ailelerin çocukları gereksiz yere bilimden uzaklaştırmaları:
Okula yeni başlayan çocuklar deney yapmaya çok fazla meraklı oluyorlar. Hemen kitapta, dergide, internette gördüğü deney tarzı ufak işlemleri hemen yapmak isterler. Bazı anne ve baba çocuğuna bu konuda gereksiz sınırlar koyarlar, yapma kırarsın dökersin gibi şeyler söyleyerek çocuğun şevkini kırarlar, ama belki de öyle yapmayıp destek olsalar o çocuk şimdi çok önemli bir bilim insanı olabilirdi.
3-) Yeni neslin internet, televizyon, telefon bağımlısı olması:
İnternet, telefon ve televizyon günümüzün en büyük sorunlarından biri. İnsanları sosyalleşmekten, arkadaş çevresinden ve sağlığımız için yapmamız gereken aktivitelerden uzaklaştırır. Yapılması gereken sorumlulukları erteleyerek yapılmaması. İnternet yerinde ve zamanında kullanıldığında iyi bir öğreticidir.
4-) Ebeveynlerimizin bize örnek davranışlarda bulunmamaları:
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak çok önemli bir yetenektir. İnsanları diğer canlılardan ayıran özellik düşünme yeteneğidir. Düşünme yeteneğini geliştirebilmenin yolu kitap okumadır. Çocuklar ebeveynleri örnek alırlar. Bir ebeveynin yapması gereken çocuğunun karşısında kitap okumak ve çocuğu heveslendirmektir. Maalesef ebeveynler örnek olacak davranışlar sergilemiyorlar çocukların önünde. Çocukların da kitap okuma gibi bir merakı ve isteği olmuyor.
5-) Çocuklar okullardan bir şey öğrenmeden mezun oluyorlar:
Okullarda deney ve uygulama yapılmaması, çocukları ezberci bir sisteme sürüklüyor. Çocuklar neredeyse hiçbir şey öğrenmeden ezberleyerek okullardan mezun oluyorlar.
6-) Bazı okulların kalabalık olması:
Bazı okulların kalabalık olması verimli bir eğitimi engelliyor. Kalabalık bir sınıfta öğretmenin ders anlatması çok zor, çünkü öğretmen ders yerine öğrencileri durdurmaya ve susturmaya çalışıyor.
7-)Fazla özgüvenliyiz:
Kendimizi beğeniyoruz ve hiç kötü yanlarımızı söylemiyoruz. Hep harikaymış, kusursuzmuşuz gibi davranıyoruz. Ama yapılan araştırmalara göre bilim, gelişmişlik ve sanatta birçok ülkenin gerisindeyiz.
– Ülkemizde bilime yeterli bütçe ayrılamadığı için de bilim gelişmiyor.
İşte bu nedenler bilimin gelişmemesine neden oluyor.