“Şirketlerin isim, reklam, tabela vb. tanıtım materyallerin Türkçe olması zorunluluğu getirilmelidir.” Bu düşünceye katılıyorum. Güzel Türkçemizde birçok kelime varken neden başka diller kullanılıyor? Bu aslında bir özentidir.
Etrafımıza şöyle bir baktığımızda birçok firmanın, markanın, dükkanın isminin tamamının yabancı dilde olduğunu veya yabancı kelimeler içerdiğini görüyoruz. Hatta kimi markalar yerli ürünlere dahi yabancı isimler veriyor. Yalnızca bizim evimizin etrafındakileri sayacak olsam şu örnekleri söylerim: Adem Cafe & Bistro, 1waycoffee, Cookie and Love, Big Oven Fırın (Oven zaten fırın demek 🙂 gibi…
Yabancı bir dil öğrenmek elbette ki önemli ancak güzel Türkçemize sahip çıkmak dilimizi daha iyi öğrenip kendimizi daha iyi ifade edebilmek bence çok daha önemli. Bu yüzden konuşmalarımızda yabancı sözcükleri kullanmak her ne kadar bizi daha havalı gösterdiğini düşünsek bile aslında tam tersi “Big Oven Fırın’da” olduğu gibi komik duruma düşüyoruz. İnsanlarda dilimize sahip çıkmanın, dilimizin güzelliklerinin bilincini oluşturabilirsek zaten yabancı dilde reklam ve tabelalar ile şirket isimlerini kullanmamaya özen göstereceklerdir. Bu konuda zorunluluk getirilmesine yabancı markaların çok olması sebebiyle anlamsız olabilir. Onun yerine Türkçeyi kullanmaya teşvik etmemiz daha doğru olur. Mesela TDK isimlerini Türkçeye çevirenlere küçük bir ödül veya belge verebilir. Sivas’ta “Oyuncak Galeria” olan ismini “Oyuncak Galerisi” olarak değiştiren firmaya teşekkür plaketi verilmişti.