Türk Mutfağı

        Her yörenin, her ülkenin farklı kültür yapıları olduğunu söylememe gerek yoktur eminim. Bu kültür farklılıkları yemeklerimize de yansır. Sadece Türkiye’yi ele aldığımızda bile bölge bölge farklı tatlar karşımıza çıkabiliyor. Örneğin Karadeniz’de yapılan yemeklerle İç Anadolu’da yapılan yemekler birbirinden oldukça farklı. Ülkelerin de yemek tarzları bu şekilde değişiklik gösterebiliyor.  Ben bu yazıda Türk yiyeceklerinden bahsetmek istiyorum. Adını bilmediğimiz, tadını bilmediğimiz ya da hepimizin çok iyi bildiği birçok yemek var.

Öncelikle bazı yemeklerimize örnekler vereyim: mantı, tantuni, çiğ köfte, lahmacun, Adana kebap, Urfa kebap, bamya, bamya çorbası, höşmerim, baklava, İskender, beyti, yaprak sarma, su böreği, pide, künefe, aşure, kuru fasulye, turşu, imambayıldı, ali nazik, vezirparmağı, karnıyarık, köfte, lokma, kaymak, ekmek kadayıfı, katmer, hanımgöbeği, hamsili pilav, hamsi, Kemal paşa tatlısı, tulumba, kavurma, pastırma, tas kebabı,  menemen, sucuk, otlu peynir, lokum, kuymak, arabaşı çorbası, gobit döner, mercimek çorbası, hünkar beğendi, cacık, sütlaç, kazandibi, güllaç, tandır kebabı, mercimek köftesi, kısır, içli köfte…  Bu yemeklerin neredeyse hepsini seviyorum. Yabancı ülkelerde yiyebileceğimiz yemeklerden oldukça farklı ve bence daha güzeller. Mantı görünce dayanamam mesela.  Üzerinde pul biberli, sumaklı ve sarımsaklı yoğurt olursa daha da iştahlı yerim. Her şehirde farklı bir tatla karşılaşabilirsiniz. Mesela İskender. Özellikle Bursa’da meşhur olan bu yemek yabancılar tarafından da oldukça beğenilen bir tat. Bir de üzerinde güzel bir sos ve tereyağı gezdirildiğinde beğenmemek mümkün değil sanırım. 

Bence Türk yemeklerinin yabancıların yemeklerinden daha lezzetli olmasının nedeni özen. Millet olarak yemek yapmaya çok fazla zaman ayırıyoruz. Yemeyi de çok seviyoruz. Yabancıların ise Türkler’den daha fazla çalıştıkları için yemek yapmaya özenmediklerini özenmediklerini düşünüyorum. Biz tembel bir milletiz ve çalışan kadın oranımız da düşük seviyede. Bu da yemek alanında bize bir fırsat sunuyor sanırım. Bazı ülkelerin okuma ve çalışma oranının Türkiye’ye göre oldukça fazla olduğunu düşünürsek haksız da sayılmam.

Yiyecek derken içecekleri unutmayalım: Ayran, boza, salep, hoşaf, şalgam, Türk kahvesi, Osmanlı kahvesi, çay. Özellikle tüm dünyada sevilen bir içecek olan Türk kahvesi sanırım en çok ilgi çeken içeceğimiz.

 Türk kahvesi, daha çok Türk kültüründe önemli yere sahip Osmanlı İmparatorluğu’dan günümüze kadar gelmiş en eski kahve hazırlama ve pişirme metodlarındandır. Kendine has tadı, köpüğü,kokusu, sunuluş biçimiyle özgün bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür.*

*  https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_kahvesi

 

(Visited 182 times, 1 visits today)