Merhaba, arkadaşlar benim adım Tokonion(Konya) Bizans zamanında bana verilen isimdi. Büyük Selçuklu İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde ismim kalıcı olarak Konya olarak değiştirildi.
Selçuklu Döneminde
Alaaddin Camii, Karatay Medresesi, İnce Minare Müzesi vb. çok güzel tarihi olan eserler yapıldı.
Osmanlı Döneminde
Sultan Selim Camii, Mevlana Türbesi, Yusuf Ağa Kütüphanesi vb. yapılar yapıldı.
Osmanlı İmparatorluğun topraklarında bulunduğum zamanlarda Mevlana Celaleddin, Yunus Emre, Dede Molla vb. Alimler yetiştirdim ancak 7 Ocak 1919 Tarihinde İngilizler sınırlarıma İtalyan askerleri yerleştirdi 26 Nisan 1919 tarihinde 1300 asker ile işgal edildim. Yaklaşık bir yıl sonra işgalci kuvvetler çekildi.
Uzun bir zaman Osmanlı Toprağı oldum 3 yıl kadar ama sonra Mustafa Kemal Atatürk 29 Ekim 1923’te Türkiye adlı bir devletin toprağı oldum. Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip ili oldum.
sahip olduğum yüzölçümüne rağmen Türkiye’nin 6. en büyük nüfusuna sahibim. 2019 yılında zirve turist sayısına ulaştım 3.464.155 lakin 2020 ve 2021 bu sayıdan daha düşük bir talep aldım. 2020 yılında 957.678 kişi ile çok büyük bir düşüş yaşadım. 2021 yılında 1.846.519 kişi ile talebin artmış olduğunu gördüm bu beni bir önceki yılın mutsuzluğunu atmamda bana destek oldu. Üzerimdeki eserleri görmeye gelen turistler Büyük Selçuk İmparatorluğunun ve Osmanlı İmparatorluğunun yapmış olduğu eserleri görmenin yanında Tropikal kelebek bahçesi ve Kültür parkı ve Japon Kyoto parkını da görmeye geliyolar. Üzerimde bulunan bu kadar farklı eser olmasına rağmen çok talep görmüyor. İnsanlar daha çok eğlenceli yerlere gitmek istiyorlar halka açık havuz ve özel aqua parklar olmasına rağmen insanlar denizi daha çok tercih ediyorlar.
Geliştiğimi düşündüğüm şey şehir içi ulaşım ağım çok gelişmiştir. Otobüs, minibüs ve tramvay kullanılıyor. Bu şehir içi ulaşım ile bir günde nereleri gezebilirsiniz size anlatayım. Öncelikle Çatalhöyük Neolitik Kenti’ne gitmelisiniz. Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük’e bayılacağınıza emin olduğum için gününüze buradan başlayın. Bunun yanı sıra Konya’nın peri bacalarını yakından görmek için Kilistra Antik Kenti’ne gitmelisiniz. Geziyi tamamlamak için Mevlana Celaleddin Rumi Türbesi, Aziziye Camii, ve Türbesi, İnce Minareli Medrese, Karatay Medresesi ve Çini Eserler Müzesi, Şems-i Tebrizi Camii, Eşrefoğlu Camii ne gidebilirsiniz.
Bunun gibi mükemmel eserlere sahip olmak beni bir şehir olarak mutlu ediyor ek bir bilgi olarak gezdiğiniz müzelerin bazıları paralı olmasına rağmen bazılarını devlet sizlerin gezmesi için ücretsiz yapmıştır. Genel kültürünüze herhangi bir gelişmesinde katkı sağlamış isem en mutlu şehir mevkisine yükselmiş bulunmaktayım. Ziyarete geldiğinizde Görüşmek üzere.
Kaynakça:
https://www.turkanadoluvakfi.org/sayfa/konya-nin-alimleri-ve-velileri.html
SELÇUKLU DEVRİ ESERLERİ