Bir kişinin benliğini oluşturan hususlar içerisinde verdiği kararlar ve bunun sonuçları, her zaman büyük bir rol oynamıştır. Bunun nedeni yaptığı doğru veya yanlış seçimler karşısında insanın verdiği tepkilerin onun olgunlaşmasına, kendini keşfetmesine ve daha birçok şeye yol açmasıdır. Misal çocuklar küçük yaşlarında gördükleri her şeyi ısırmayı, tatmayı denerler. Bu onların etrafı tanımak için gerçekleştirdiği bir eylemdir. Isıramadıklarını ya da tatlarını sevmediklerini fark edince aynı şeyi bir kere daha ağızlarına almaya kalkışmazlar. Yani seçimlerimizin, deneyimlerimize dayanarak yaptığımız hareketler üzerinde de etkisi vardır.
İnsanın seçmediği yollar da çok önemlidir. A ve B seçeneği verilir, ardından bunlar arasında bir karar vermesi beklenir. Birey, büyük ihtimal artı ve eksi yönlerini düşünmeyi deneyecektir. Bütün her şeyi gözden geçirdikten sonra da kendisine daha makul olan yolu, öbür yolun da ona sağladığı artıları olduğu halde, seçer. Yani diğer yolun kendisine sağlayacağı yararlarını ve zararlarını bir arada elinin tersi ile itmiş olur. Aldığı kararın ise beraberinde getireceği olumsuz yönlerini de kabul etmiştir.
Günümüzde çoğu insan sağlığı için diyet yapmaktadır. Bu hayatını iyileştirmek için verilen bir karardır. Eğer diyetini başarılı bir şekilde tamamlayabilirse daha sağlıklı ve dinç bir vücuda sahip olacaktır. Bunlar seçimin artılarıdır. Fakat diyet süresince istediği şeyleri yiyemeyecek ve bir yandan yaptığı spor yüzünden bitap düşecektir. Bu da eksi yönleri olarak ele alınabilir. Öbür bir yandan diyet yapmamayı seçerse nefsinin istediğini yiyebilecek ve gün boyunca yataktan çıkmayabilecektir. Yalnız uzun vadede böyle yaşamak ileriki zamanlarda sağlığında ciddi problemler oluşabilir yahut daha büyük sıkıntılar çekebilir.
Almadığımız kararlar da en az yaptığımız seçimler kadar önemlidir. Takip ettiğimiz yolun meyvelerini almaya ve eğer öbür tarafı seçseydik aslında başımıza kötü şeyler geleceğini görmeye başlayınca akıllarda bir “iyi ki” oluşuyor. “İyi ki bu kararı almışım.” veya “İyi ki diğerini seçmemişim.” gibisinden yaptıklarımıza minnettar oluyoruz.
Genç bir girişimci, işe başlamadan önce hangi alanda ilerleyeceğini seçmelidir. Örneğin; yapay zekâ, ileri düzey materyaller… Girişimci, potansiyeli en yüksek ve kendisine en uygun olan dalı seçmelidir. Mesela yapay zekayı seçtiği ele alınsın. Onunla beraber projeyi yürütecek insanları toplamaya başlar, onunla beraber çalışmak isteyen bir sürü kişi bulur. Dönüp baktığında ona ileri düzey materyaller hala cazip gelmektedir ama eğer o alanı seçseydi kendisine yoldaş bulamayacağını fark eder. İleri düzey materyaller ona olanaklar sağlayacaktır fakat grubu olmadan yapamayacak durumda olduğu için her türlü yapay zekâ daha makuldür.
Aldığımız kararlar ve beraberinde gelen sonuçları bizi şu anki halimize sokarlar. İyi bir seçim kendimize olan güvenimizi arttırırken yanlış bir yol bizi nerede hata yaptığımızı anlamaya ve bir daha yapmamaya sürükler. Seçilenler artı ve eksileriyle kabul edilir, uygulanır. Alınan yahut alınmayan kararların getirdikleri idrak ve sindirilir. Ardından daha sonra yapılacak olan bu kararlarında deneyiminin verdiği bilgiyi kullanır.