Teoride Kalan İdealler

Dünyamız gün geçtikçe daha da kötü bir yöne doğru gidiyor ve bu herkes tarafından bilenen bir gerçek. Fakat biz bu gerçeği tersine çevirmek için ne yapıyoruz? İşte orası sorgulanır.

Her gün sabahtan akşama kadar bütün ülkülerde mevcut dünya problemlerimiz tartışılıyor. Olası çözümler için çeşitli uluslararası kuruluşlar toplanıyor. Kararlar veriliyor. Aksiyon planları hazırlanıyor fakat nedense biz yani halk bu planların hayata geçiriliş aşamasına şahit olamıyoruz. Oluyorsak bile bir başarıya ulaştığını görmüyoruz.

Russia, US exchange heated arguments over Ukraine at UN council meet | Daily Sabah

Tabii ki gösterilebilecek olumlu örnekler var ama bu örneklerin dünya genelinde ne kadar yararlı olduğu sorgulanır açıkçası. Asıl konuşulması gereken olası çözümlerin neden hayata istenilen gibi geçirilemediği. Bence en büyük problem ülkeler arasındaki fikir anlaşmazlığı. Eğer bir hedef belirleniyorsa bu hedefin başarılı olması için bütün ülkeler eşit derecede emek sarf etmeli. Yoksa sadece kısmi düzelmelerden bahsedebiliriz. Buna verebileceğim en büyük örneklerden biri son zamanın popüler konusu olan küresel ısınma.

Küresel ısınma problemi yıllardır gündemde olmasına rağmen bir çığ gibi büyümeye devam ediyor. Olası çözümlerden haberdarız ve bu çözümlerin eğitimi veriliyor. Fakat sorun yine aynı. Çözümlerin hayata geçirilmesi kısmında yine bir aksaklık yine bir sorun. Sorun derken yine tek bir ülke genelinde bahsetmiyorum. Evet belki hayata geçirilme kısmında başarılı olan ve durumu biraz olsa da düzelten ülkeler var. Ama sorunun kökten çözümü için ortaklık şart. Gerekirse yeni düzenlemeler ile sorunun tümden çözümü için belirlenen hedefler bütün ülkeler tarafından uygulanmalı. Daha önceden de bahsettiğim gibi bu sadece küresel ısınma vb. çevresel problemler için değil tartışılan bütün kararlar için geçerli olmalı. Bu adım atılmadığı sürece yapılan toplantılar, tartışmalar hep teoride kalmaya devam edecek ve hiç pratiğe geçemeyecek. Biz şuan var olan sorunlarımızın çözümlerini uygulamakta bile zorlanırken gün geçtikçe yeni problemler ortaya çıkıyor ve çıkmaya da devam edecek. O zaman ne yapacağız? Oturup dünyayı nasıl mahvettiğimizi mi izleyeceğiz yoksa iç rahatlığı ile elimizden geleni yaptık mı diyeceğiz. Bana kalırsa ilk seçenek gerçekleşecek. Son zamanlarda en büyük sorunlarımız arasında olan pandemi için de durum böyle. 2019’da kimse böyle bir problemin ortaya çıkacağını düşünmüyordu ama bugün buradayız ve hala çözümlerle boğuşuyoruz.

Covid: Pandeminin üzerinden iki yıl geçtikten sonra öğrendiğimiz beş şey - BBC News Türkçe

Pandemi sürecinde de birlikte karar alınmadığı sürece bir gelişme kat edemedik. Ne zaman ki ortak kararlar alındı, benzer uygulamalar ve önlemlere geçiş yapıldı o zaman durum biraz toparlanmaya başlandı. Bu bile tek başına bize bunu kanıtlamaya yetecek bir delil.

 

 

 

(Visited 45 times, 1 visits today)