Nükleer füzyon, temiz ve sınırsız enerji elde etmemizi sağlayan bir tür atomik/atom altı etkileşim olarak karakterize edilir. Nükleer enerji denilince akla iki farklı enerji modeli gelmektedir. Birine fisyon, diğerine füzyon denir. Nükleer fisyonda, atomik fisyon ile enerji üretimi esastır, oysa nükleer füzyonda bunun tersidir. Bu doğal olarak şu soruyu gündeme getiriyor: “Nükleer füzyon nedir?” Nükleer füzyon, iki hafif atomun bir ağır atomda birleşmesidir. Bu reaksiyonda büyük miktarda enerji açığa çıkar. Nükleer füzyondan sonra açığa çıkan büyük enerji “Nükleer füzyon enerjisi nedir?” Bu senin sorunun cevabı. Nükleer füzyon reaksiyonlarının oluşabilmesi ve enerji açığa çıkarabilmesi için çok yüksek sıcaklıkların gerekli olduğu bilinmektedir. Güneş ve yıldızların enerjilerini nükleer füzyon reaksiyonlarından elde etmeleri, bilim adamlarını son yıllarda bu reaksiyonu karasal koşullar altında üretmeye yöneltmiştir.
Sınırsız bir enerji kaynağı olarak dünya enerji sektörünün sıklıkla gündeminde olan füzyon enerjisini elde etmek için önce iki hafif atomun birleşerek daha ağır bir atom oluşturması gerekiyor. 100.000 dolara mal olması, son aylarda ihtiyaçtan fazla enerji üretmesi bu enerjinin ticari kullanımına ilişkin olumlu bir gelişme olarak görülüyor.
Nükleer füzyon reaksiyonları güneşte doğal olarak meydana gelir, ancak bu reaksiyonların karasal koşullarda meydana gelmesi için çok yüksek sıcaklıklar gerekir ve bunu başarmak teknik olarak çok zor görünmektedir. , Birleşik Krallık, Çin ve diğer ülkeler füzyon enerjisi üretimi gibi araştırmalar yürütüyor. ve füzyon santrallerinin inşaatı ile ilgili olup, önümüzdeki birkaç yıl içinde daha somut verilerin elde edileceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle uzmanlar, füzyon enerjisinin günlük yaşamda kullanılma potansiyeline sahip olduğu zamanlar olduğunu vurgulamaktadır.
Füzyondan enerji üretimine yönelik daha spesifik araştırma ve projeler geliştirildikçe, bu enerjinin gelecekte elektrik ve ısı üretebilmesi beklenmektedir. Böylece füzyon enerjisinin hem sanayide hem de evlerde kullanılabileceği tespit edilmiştir. Füzyon reaksiyonları sonucunda açığa çıkan enerjinin füzyon reaktörlerinde ve enerji santrallerinde işlenerek son kullanıcılara ve evlere ulaştırılması ve üretimde kullanılması için füzyon şirketleri yatırımlarına ve çalışmalarına devam etmektedir.
Füzyon enerjisini değerli kılan en önemli faktörlerden biri de füzyon işleminde açığa çıkan enerji miktarıdır. Bu enerji miktarının fosil yakıtlardan ve konvansiyonel nükleer santrallerden elde edilebilecek enerjiden çok daha fazla olması, enerji sorununun çözümünde büyük önem taşımaktadır. Nükleer füzyonla üretilen bu enerjinin özünde bedava olması, herhangi bir kaynaktan bağımsız olması ve genel olarak elde edilebilir olması onu son derece değerli kılmaktadır.
Füzyon enerjisinin, nükleer fisyon tarafından üretilen enerjiden daha temiz ve çevre dostu olduğu bulunmuştur. Füzyon reaktörlerinin füzyon reaktörlerine göre daha az radyasyon yaydığı ve daha az nükleer atık ürettiği vurgulanmaktadır. Bu nedenle iklim değişikliği için bir tehdit oluşturduğu düşünülmemektedir. Bu teknolojinin bir avantajı, füzyon reaktörlerinin geleneksel nükleer reaktörlerden çok daha ucuza enerji üretebilmesidir. Ayrıca, füzyon reaktörlerinin ve enerji santrallerinin bakımının, onarımının ve işletilmesinin geleneksel nükleer santrallere kıyasla muhtemelen daha ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
Füzyon teknolojisi, son zamanlarda temiz ve sürdürülebilir enerji kaynakları arayan şirketlerin ilgisini çeken bir enerji modelidir. Bu tür bir enerjinin kullanılması, kıt fosil kaynaklara olan bağımlılığımızı ortadan kaldırmak ve böylece enerji sorunumuzu çözmek, büyük şirketleri bu sektöre yatırım yapmaya teşvik edecektir. Devletlerin ABD füzyon enerji şirketlerine milyonlarca dolar sağlaması da bu enerjinin gelecek için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
TAE Technologies, Helion, General Fusion, CFS ve Phoenix gibi firmalar füzyon enerjisi ve füzyon reaktörleri gibi alanlarda proje ve prototipler oluşturarak bu alanda söz sahibi olmak istiyor. Son yıllarda dünyanın önde gelen büyük şirketleri de nükleer füzyon alanında yatırım ve araştırma ve geliştirme çalışmalarını hızlandırdı. Google, Marvel Fusion, Siemens, Chevron, Salesforce ve Thales gibi büyük firmaların füzyon teknolojisinde kapsamlı Ar-Ge yatırımları ve iş ortaklıkları bulunmaktadır.