Teknolojinin Zararları Var Mıdır?

Tabikii de vardır. Lakin yararları, zararlarından kat kat daha fazladır. Bu yüzden teknoloji bence zararlı değil yararlıdır. Teknolojinin zararlı tarafa geçmesi için ya çok fazla ya da çok az kullanılması gerekir.

“Az kullanılması nasıl zarar verebilir ki?” sorusu kafanızda canlanmıştır büyük ihtimalle. Hemen cevaplayayım, eğer interneti çok az kullanırsak kısa zamanda bulduğumuz bilginin doğruluğunu her zaman kanıtlayamayız. Yani araştırmamıza doğru denebilmesi için yeterince araştırmamış, belki hiç bir sonuca ulaşamışızdır. Şöyle düşünün, bir ödeviniz var ve siz bunu testlim tarihinden önceki akşam saat on buçukta yapmaya başladınız. Ödevin konusu İngiltere’de yenilen yemekler. Google’da kısa bir arama yapıyorsunuz ve karşınıza çıkan ilk sitede İngilterede köpek yendiği söyleniyor. Eğer bu konuyu daha fazla araştırmayıp sadece bir sitede yazan bilgiyi doğru kabul ederseniz teknoloji size zarar vermiş oluyor. Eğer internet olmasaydı o bilgiyi edinebilmek için bir kitap veya bir seyehat defteri okumanız gerekecekti.

Fazla kullanılması hemen hemen herkesin de bildiği gibi kişinin hem gözlerine hem kemiklerine hem de sosyal hayatına zarar verebiliyor. Burda verilen örneğin bilgisayar oynamak olmasına gerek yok. Bütün gün televizyon izlemek, sabahlara kadar bilgisayar başında ders çalışmak, telefondan “İnstagram, Twitter, Reddit” tarzı sitelerde saatler geçirmek ve dahası. Bu saydıklarımın hepsi sizi kötü etkiliyor ve ileride daha büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Astigmat mesela, genellikle zamanını bilgisayar başında geçiren insanlarda çok oluyor. Saatlerce hareket etmemek ileriki yaşlarda romatizmaya sebep olabiliyor.

Yukarıda da dediğim gibi teknolojinin yararları zararlarından daha fazla. Bunlardan en önemlisi bilgiye ulaşmanın kolaylaşması. Bir terimi ezberlemek yerine kolayca aratıp anlamına bakabiliyorsunuz. Yazım kurallarını bir web sitesi yardımıyla konrol edip otomatik olarak düzeltebiliyorsunuz. İşlemleri saniyenin milyonda birinde yapabiliyorsunuz ve hata payı olmuyor. Teknoloji sayesinde geçmişte gereksiz yere ezberlediğimiz bir çok formül, terim, konu hemen ulaşılabilir ve kolayca hatırlanabilir oluyor. Aynı zamanda internet üzerinden çok ucuza uzak mesafelerle görüntülü ve sesli konuşma yapabiliyorsunuz.

Bütün bunlar göreceli tabii ki bana göre saçma ve gereksiz olanlar size göre gayet önemli ve mantıklı gelebilir. Bana göre yaralı olanlar size göre zararlı gelebilir.

Özetlemek gerekirse teknoloji hayatımızı kolaylaştırır fakat fazla veya az kullanımı bize zarar verebilir. Az kullanımı yanlış bilgilere ulaşmamıza sebep olabilir Fazlası sağlığımıza zarar verebilir. Gözlerimize kötü etki edebilir, kemiklerimizi veya kaslarımızı zedeleyebilir. Uzak mesafelerde arama, bilgiye kolay ulaşım, hızlı işlem yapma gibi özellikler bu kötü özellikleri bir anlamda normalleştirip idare edilebilir kılıyor. Teknolojinin gelişmesi insan hayatını hem iyi hem kötü etkiliyor. Bu kötü etkileri azaltmak için yapabileceğimiz şeyler de var aslına ama ya yapmayı tercih etmiyoruz ya da bilmiyoruz. Bu şeyleri yaparsak teknoloji hayatımızı sadece kolaylaştıracak.

(Visited 135 times, 1 visits today)