Günümüzde, hayatımızı kolaylaştıran araçlara ve becerilere teknoloji denir. Teknoloji kelimesi, Yunanca “tekno” kelimesinden türemiştir. Yunanca’da tekno kelimesi “araç”, “teknik” ve “beceri” anlamına gelmektedir.(1) Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımızdaki rolü hem olumlu hem de olumsuz yönde artmıştır.
Teknolojinin hayatımızda birçok olumlu yönü bulunmaktadır. Örneğin, sağlık alanındaki gelişmelerle insan hayatı uzamış ve daha sağlıklı bir yaşama sahip olmuştur. Yeni ilaçlar bulunmuştur. Mesela, kullandığımız bazı aşılar olmasaydı, belki de yaşayamayabilirdik. Çocuk felci aşısı, kızamık, kabakulak veya Şeker hastalarının kullandığı insülin iğneleri gibi buluşlar, tedavi edici teknikler bulunmasaydı, hayatımız zorlaşırdı.
Teknolojinin bir diğer önemli olumlu etkilerinden biri, iletişim alanındaki gelişmelerdir. İlk matbaanın Johann Gutenberg tarafından 1455 yılında bulunuşu ile iletişim alanında ilk teknolojik ilerleme sağlanmıştır. Kitaplar basılarak çoğaltılmış ve bu kitaplardaki fikirler insanlar arasında yayılmıştır. Matbaa gelişerek günümüzde eğitimin önemli bir parçası olmuştur.
İletişimdeki en önemli diğer teknolojik gelişme ise İnternettir. Günümüzde İnternet bulunması ile birlikte, dünya üzerinde insanların birbirleri ile olan haberleşmeleri kolaylaşmıştır. Eğer İnternet olmasaydı, bilgiye daha zor ulaşılırdı. İnternet üzerinden uzaktaki bir arkadaşımızla kolayca haberleşebiliyoruz. İnternet üzerinden eğitimler alıp, kendimizi geliştirebiliyoruz. İnternet sayesindeki dünyadaki tüm haberlere kolayca ulaşıp, öğrenebiliyoruz.
Teknolojinin hayatımızda olumlu etkileri olduğu kadar, bazı olumsuz etkileri de vardır. Dünyada en yıkıcı etki yapan “araç” yani, teknoloji nükleer bombadır. Nükleer bombanın bulunması, yıkıcı savaşlara ve milyonlarca insanın ölmesine sebep olmuştur. Şu an bile dünya da 27000 nükleer silah vardır ve bunlardan 4000’i her an harekete geçebilir.(2)
Teknolojinin bir diğer olumsuz etkisi de gelişen robot teknolojisidir. Microsoft’un kurucusu Bill Gates’e göre, robotlar yüzünden insanlar işlerini kaybedecektir. Önümüzdeki 20 yılda, insanların %35’i işini kaybedecektir.(3)Teknolojinin olumsuz etkilerini azaltmak için tasarruflu olup, bilinçli davranmalıyız.
KAYNAKLAR:
(1) https://tr.wikipedia.org/wiki/Teknoloji
(2) https://www.yakincevre.com/tr/articles/teknolojinin-insan-yasamina-etkileri/
(3) http://www.star.com.tr/teknoloji/bill-gates-calisan-robotlar-da-vergi-odemeli-haber-1188297/
4. http://http://ileilgili.org/resimleri/nedir/46/8/teknoloji_resmi15.jpg