Teknoloji ve Eğitim

Teknoloji, insanların istek ve ihtiyaçları üzerine gelişen aynı zamanda bilgiye ulaşmak için kullanılan bir araçtır. Ne kadar kulağa güzel gelsede olumsuz yönleride vardır. Teknolojiyi fazla kulanmak insanları tembelliğe alıştırır, az hareket etmek ve sağlıksız beslenme sonucunda obeziteye sebep olabilir. Ayrıca internet bağımlılığı bizi sosyal olarak kötü etkiler. Örneğin televizyon aile içi iletişimi koparmakta. Bununla beraber yayılan radyasyonlar yüzünden insanların sağlığını olumsuz etkiler ve sahip olmadığınız yeni hastalıklar ortaya çıkartabilir. Sadece fiziksel değil psikolojik rahatsızlıklarda ortaya çıkartabilir. Tabi olumlu yönleride olumsuz kadar fazladır. Teknoloji sayesinde bilgilere ulaşmak çok daha kolay. Aynı zamanda sadece bilgiye ulaşmak değil, bir yerden bir yere ulaşımda iletişim ve haberleşme gibi çok kolaylaşmıştır. Evlerimizde kullandığımız bulaşık, çamaşır makineleri, buzdolaplarımız, fırınlarımız ve daha birçok beyaz eşya sayesinde hem zamandan tasarruf hemde konfor açısından hayatımızı kolaylaştırır. Sağlık alanı içinde bir sürü yeni teknoloji açığa çıkıyor. Hastalıklar daha kolay ve hızlı bir şekilde anlaşılabiliyor ve yine teknoloji sayesinde tedavi yöntemleri gelişiyor, tedavi süreci daha kısa sürüyor. Teknoloji bunlarla kalmayıp eğitimede katkı sağlıyor.

Teknoloji hayatın her alanında olduğu gibi eğitime de çokça katkı ve kolaylıkı sağlamaktadır. Eğitim ve teknoloji birbirleriyle etkileşim içindedir. Eğitimde teknolojik araçlar kullanılması eğitimi daha verimli hale getirir ve öğrenimi kolaylaştırır. Eğitimde teknolojiyi kullanmak öğrenciler için derslerin eğlenceli hale gelmesini ve kolaylaşmasını sağlar. Animasyon ve öğretici videolar öğrencilerin derslerini anlamasını kolaylaştırır. Hemde öğretmenler açısından da dersi anlatmak çok daha kolay bir hale gelebilir. Ayrıca internet üzerinden ders videolarına, yeni ders kaynaklarına ve sorulara ulaşabilmekteyiz. Teknoloji zamanla gelişiyor ve geliştikçe eğitimde daha kolay bir hale geliyor. Örneğin eski zamanlarda akıllı tahtalar yokken her şey daha zordu. Hem dersi anlamak hemde anlatmak. Sadece çizim ve yazı kullanılırken şuan ki akıllı tahtalarımızdan slaytlarla, öğretici videolarla ve eğlenceli animasyonlarla beraber ders öğrenebiliyoruz. Bunun değerini pek çok kişi bilmiyor, bu teknolojiye ulaşamayan çocuklarda var.

Kim bilir teknoloji zamanla ne kadar ve ne nasıl gelişecek? İlerki zamanlar da belkide uçan arabalar ortaya çıkar. Bununla beraber bir çok meslekte yok olabilir. Bu da işsizliğe yol açabilir fakat eğitim açısından güzel gelişmeler ortaya çıkabilir. Belkide ileride öğretmenlik mesleği yok olucak ve yerini robotlar alıcak. Veya ders notları için defter ve kitaba gerek kalmadan çalışılabilir. Tabi bununda hem olumlu hemde olumsuz yönleri olabilir. Örneğin öğretmende ki duyguyu robot öğrencilere veremeyebilir. Ve çoğu insan işsiz kalır. Fakat illa buna da bir çözüm bulunur. Zamanla teknolojinin nasıl ve ne kadar ilerlediğini göreceğiz.

(Visited 16 times, 1 visits today)