Teknoloji ve Eğitim

Dünya Geliştiştikçe Teknoloji de gelişiyor ve bu gelişme son zamanlarda büyük bir hız kazandı. Haliyle bu gelişmelerin kamu, eğitim gibi anlanlara yansımaması kaçınılmaz bir durum. Teknolojinin eğitime nasıl etki ettiğini okulların büyük bir kesiminde öğretmenlerin eskiden olduğu gibi ödevleri elden vermek yerine internet sitelerinden vermelerinden veya öğrencilerin derslerde anlatılan konulara defterlere not almak yerine bilgisayarlara veya tabletlere yazılmasından anlayabiliriz.

Uzaya roket gönderen ilk özel şirket SpaceX ve teknolojisiyle insanları kendine hayran bırakan elektrikli araba firması Tesla’nın kurucusu olan, aynı zamanda dünyanın en zengin insanlarından biri sayılan Elon Musk’ın açtığı teknoloji okulundan mutlaka haberiniz vardır. Eğer yoksa anlatayım:

Eğitim sisteminden rahatsız olan Elon Musk birkaç yıl önce bazı SpaceX çalışanlarının çocukları ve kendi çocukları için “Ad Astra” adında bir okul kurdu. Bu okul diğerlerinin aksine alev püskürtücülerin oluşturulduğu ve zararlı iyi niyetli olmayan yazılımlarla savaşmak gibi alışılmamış eğitim yöntemlerine sahip olan bu okul, öğrencilerin sevmedikleri dersleri bırakma imkanı tanıyor. Adeta gelecekten gelen bu eğitim merkezinin bana göre tek olumsuz yanı okula herkes alınmıyor olması olabilir.

Teknoloji okulları ne gibi faydalar sağlayabilir? Çocukların erken yaşta teknoloji bilinci kazanmasını sağlar, belki de onların ileriki zamanda mesleği seçmelerinde katkı sağlayabilir. Aynı zamanda teknoloji okulları ile ülkemizin geri de kaldığı ar-ge gibi konularda uzun vadeli bir yatırım olabilir, ülkemiz Apple, Samsung, Huawei gibi dünya devi teknoloji markalarıyla yarışabilecek bir telefon çıkartabilir.

Teknoloji okullarının ne tür zararları olabilir? Her şeyin yararı olduğu gibi zararları vardır. Teknoloji okullarının da zararlarının olduğunu inkar etmek, hayal dünyasında yaşamaktan farksızdır, her ne kadar bu zararların önüne geçmek için çözümler bulunsa da…  Çocuklar, edindikleri bu bilgileri zararlı yazılımlar oluşturmak için kullanabilir veya teknoloji bağımlısı olabilirler. Neyse ki böyle zararların önüne bilgisayar etiği dersleri verilerek veya günlük teknolojik alet kullanımına kota getirmek gibi basit çözümlerle geçilebilir.

Peki bu tip okullar yaygınlaşmalı mı? Şahsen ülkedeki eğitimden sorumlu olsaydım ilk işim bu tip okulların yaygınlaştırılması olurdu. Çünkü teknoloji alanındaki gelişmeler gün geçtikçe daha çok ilerliyor ve bu gelişmeleri takip edebilecek, bilinçli olarak kullanabilecek nesiller yetiştirmek 21. yüzyıl dünyasının bir şartı olmuştur. Teknolojiyi sadece internette gezinip video oyunları oynamaktan ibaret sanan bir gençlik yetiştirmek yerine çocukları teknolojinin tüm potansiyellerinin farkında olan, bu potansiyelleri ülkenin gelişmesinde kullanabilecek bir nesil yetiştirmek isteniyorsa teknoloji eğitimi veren kurumlar açmaktan daha sağlıklı bir çözüm yoktur. Tabii ki bu eğitim doğru düzgün bir biçimde verilmelidir.

 

(Visited 13 times, 1 visits today)