Teknoloji her zaman insanların hayatını kolaylaştırmaz, insana yardım etmez ama insanın hayatını da zorlaştırmaz, ona düşman da olmaz. Bazen internet insanın hayatını hem zorlaştırır hem de kolaylaştırır. Teknolojinin faydaları da zararları da vardır. Zararlarından biri ise çok fazla bilgisayar başında durursak göz bozukluğuna neden olur veya derslerimizi çalışmak yerine bilgisayarın başında vakit geçirirsek okul başarımız düşebilir.
Teknolojinin faydalarına gelirsek; istediğimiz konulara hemen ulaşır bir çok bilgiye sahip oluruz. Örneğin; herkesin kullandığı “Google” uygulaması. Tek bir anahtar sözcük ile yüz binlerce farklı içerik ve web sitesinden en çok tıklananları önümüze sunar. Böylece en çok hangi site yararlı olmuş ise o en üstte yer alır. Bu sayede istediğimiz bilgilere birkaç anahtar sözcük ile ulaşabiliriz. Peki teknoloji her zaman faydalı mıdır ? Elbette hayır. Şu anda bile bunun zararı size etki ediyor. Hatta yazının sonunu bitirmeden kapatın bilgisayarı tableti telefonu. Gidin arkadaşlarınızla vakit geçirin. Şu anda size etki eden radyasyon değeri *(Cep Telefonu gibi cihazlar için) 2W/kg’ dır. Anlamadıysanız çok fazla radyasyon yayıyor diye yakındığınız televizyonlar bile 0.15mikro Tesla (Tesla ise düşük frekanslı manyetik radyasyon birimi) etki ediyor.
Hadi, teknoloji ile alakalı genel kültür çalışalım. Teknoloji adına önemli bir gelişme olan buhar motoru 1781’de James Watt tarafından icat edildi ve patenti alındı. Bu sayede ulaşım için büyük bir adım atıldı.
Başka bir önemli gelişme ise ENIAC projesidir. ENIAC ilk bilgisayardır.O zamanın şartlarında ilk bilgisayar bir oda büyüklüğünde idi. Tabi ilk bilgisayar GTA 5 için değildi. Şu anda ihtiyacını bile duymadığımız hesap makinesi görevi görüyordu. Aslında düşününce arada ne kadar uçurum varmış. Hayal edin bir çocuk doğumgününe hesap makinesi istiyor. Anne babanın tepkisi tarifsiz.
Aklıma gelmişken çoğu kişinin hayatını kolaylaştıran elektronik sözlükler var. Hatta bununla da yetinmeyip yabancı dil öğreten programlar, siteler, cihazlar bile hazırlandı. Genellikle ücretsiz olarak ya da çok düşük bir ücretle bu programlardan yararlanabilirsiniz.
Kısaca hayatımızın mübalağasız her anına maydanoz ettiğimiz teknolojinin çoğunlukla faydasını görsek de hatta ve hatta işimize çok yarasa da zararlı noktalarını da umursamalıyız.
KAYNAKLAR:
*http://www.chip.com.tr/forum/pc-lerin-sar-degeri-kactir_t74818.html
**http://www.chip.com.tr/forum/pc-lerin-sar-degeri-kactir_t74818.html
***https://en.wikipedia.org/wiki/Steam_engine
****https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilgisayar