Teknoloji Neden Bağımlılık Yapar?

Teknoloji Neden Bağımlılık Yapar?

Bağımlılık nedir? Bağımlılık ikiye ayrılır ‘’Fiziksel bağımlılık, kullanılan maddeye karşı bir adaptasyon gelişmesine bağlı olarak maddenin varlığına karşı duyulan fizyolojik bir istektir. Ruhsal bağımlılık ise kişinin duygusal ya da kişilik yapısı gereği, gereksinimlerini tatmin etme/giderme amacı ile o maddeye düşkünlüğüdür’’.

Peki, bu teknoloji bağımlılığı ne zaman başladı? Tabi ki zamanın başlarında teknoloji kavramı yeni ortaya çıkarken yani, tekerlek ve ateşin ilk bulunduğu çağlarda, insanlar elbette tekerlere sarılıp durmuyordu.

Bu cihazlara/teknolojilere örnekler:

-İlk bilgisayar oyunu

“Donkey bas” dünyanın ilk bilgisayar oyunudur. Bu oyun Bill Gates ve Neil Konzen tarafından yazılmış basit bir oyundur.

Oyunun amacı eşeklere çarpmadan mümkün olduğunca ileri gitmektir. Ve oyun gayet basit sadece iki tuş var. Boşluk tuşu şerit değiştiriyor Esc tuşu oyunu kapatıyor.

-Atari 2600:

Atari 1677 yılında piyasaya sürülmüş bir oyun konsoludur ve zamanının en çok ilgi çeken oyun konsollarından biridir.

-Gameboy:

Gameboy 1987 de çıkan yaklaşık cep boyutlarında oyun oynanabilen bir cihazdır.

 

Teknoloji bağımlılığı ilk video oyunu ve televizyonla başladı. Ve bu sıralar insanlara yeni olan bu cihazlar büyük ilgi çekti. Yeni mağazalar açıldı ve sonuç olarak bir sürü insan bu cihazlara maruz kaldı ve birçoğu bağımlı oldu.

 

Peki, insanlar neden teknolojiye bağımlı olur? Öncelikle hayatımızı kolaylaştırır ve bize yardımcı olur ve her şeyi kolay hale getirir; veri saklamayı, şehirlerarası iletişim kurmayı çok kolay hale getirir ki bu kolaylıklar sadece birinci nedendir.

Teknoloji aynı zamanda eğlenmemizi de sağlar ve herkesin bildiği gibi eğlence gerçekten kaçmanın bir yoludur. Ve herkes gerçekten kaçmak ister.  Birçok bağımlılığın nedeni de bu kaçma isteğidir. Kaçmak başlangıçta eğlence olarak başlayıp sonradan sorunlara çözüm olsun diye yapılır ama sorunun ta kendisine dönüşür.

Ve bilgisayar başka kapılar da açar ama sadece sizi daha çok bağlamak için. Bilgisayarda gezinirken dünyanın öbür ucuna gidebilir, olmadığımız kişiler olabilir, yapamayacağımız işler yapabiliriz. İşte bu dünyadan tamamen kaçabilmedir bizi bilgisayarlara bağlayan ve sonrasında bizi sevdiklerimizden uzaklaştıran.

Peki, biz ne yapıyoruz? Hiç bu alışkınlıklardan kurtulmak için çalışmıyoruz sanki koyun gibi güdülmek hoşumuza gidermiş gibi sevdiklerimizin, arkadaşlarımızın, hayatımızın elimizden kayıp gitmesini izliyoruz.

Peki, bu bağımlılıktan kurtulmak mı istiyorsunuz o zaman bunlar belki işinize yarar:

  • Sokağa çıkmak:

Sokağa çıkıp hava almak, gezmek, parklara bahçelere gitmek insanı rahatlatır ve teknolojiden uzakken çoğu bağımlı gibi strese girmesini engeller. Açık hava gezintileri ve kamp yapmak da aynı etkiyi uyandırır.

  • Televizyon ve telefondan uzak durmak ve tabi ki bilgisayardan:

Bağımlılıktan kurtulmanın en basit yolu bağımlı olduğunuz şeyden yavaş ve düzenli şekilde uzak durmaya başlamaktır.

  • İnterneti gerektiği zaman kullanmak:

İnternet kullanımını mümkün olduğunca aza indirgemekle alakalı.

  • Kitap okumak

Kitaplar zihnimizin kapılarını açar, başka dünyalara yollarlar bizi, dünyadan uzaklaşmanın başka bir yoludur. Ve bağımlılık yapmaz.

Erkin ÇATALKAYA

KAYNAKÇA

 

-http://ofpof.com/merak/dunyanin-ilk-bilgisayar-oyununu-merak-ettiniz-mi

-https://www.hemensaglik.com/makale/teknoloji-bagimliligindan-kurtulmanin-5-yolu

 

ALINTI

 

-http://www.yesilay.org.tr/tr/bagimlilik/bagimlilik-nedir

 

(Visited 675 times, 1 visits today)