Hepimiz birkaç sene önce bulunduğumuz koşullar nedeniyle bilgisayarlarımızdan derslere katılmak, okulu ekranlara taşımak zorunda kaldık. Henüz hayatında hiç “teknoloji” kelimesini duymayan birçok öğrencinin internete erişmek ve canlı derslere katılmak mecburiyetinde kaldığı dönemlerden geçtik. Başlangıçta hepimizin yabancı karşıladığı bu durum zamanla alışıldık bir hale geldi. Okullar açıldı ve derslere sınıflarımızda girmeye başladık ama hâlâ en ufak bir toplantıyı ya da kursu online olarak yapmaktan çekinmiyoruz. Bu durumu çok çabuk benimsedik ve normalleştirdik. Peki sadece eğitim hayatımızı değil rutin hayatımızı bile değiştiren bu teknolojik sisteminin gelecekte eğitim sistemine başka ne türlü etkileri olabilir?
Öğrencilerin küçük yaşlardan itibaren teknolojiyle iç içe yaşaması, ona alışması ve geleceğin teknolojik çağına daha kolay uyum sağlar bir duruma gelmesi kulağa mantıklı geliyor. Böylelikle teknoloji ilerde öğrencilerin dijital ekranlara bağlı halde eğitim almalarına neden olabilir. Bizlerin bir süreliğine deneyimlediği canlı dersler gelecekte onların ilk okul gününe şahitlik edebilir. Belki bu sadece teknolojinin en basit değişikliklerinden biridir. Çünkü bazı uzmanlar 2027 yılı itibarıyla robot öğretmenlerin gelebileceğinden bahsediyor. Mekanik alanının gelişmesiyle beraber çeşitli robot üretimleri de bir hayli gündemde olan konular arasında. Robot üretiminin artması ile robotların insanların yerini alması söz konusu. Bununla beraber insanların aklına ilk başta içine hapsolabileceğimiz sorunlar geliyor. Eğitim adına konuşacak olursak robotların gelecek nesillerin yeni öğretmen adayları olmasının hem avantajları hem de dezavantajları oldukça fazla. Örneğin öğretmenlerin okula gelemeyeceği acil durumlar olurken robotların her gün saniyesine kadar düzenle işleyen belirli bir program üzerinde eğitim vermesi bu durumun olumlu yanlarından bir tanesi. Dünya üzerinde öğretmenlerin ulaşamadığı yerleşim alanları ve eğitim almaya imkânı olmayan öğrenciler için robot öğretmenler büyük bir fırsat diyebiliriz. Ne yazık ki robot öğretmenlerle verilen bir eğitimin verimsiz olacağı bilimsel olarak kanıtlanır nitelikte. Her ne kadar kullanışlı olsa da robotlar duygusal varlıklar değillerdir ve soruyu sorulmadan önce tahmin etme yetenekleri yoktur. Gerçek bir öğretmen öğrencinin gözlerine baktığı anda derse verdikleri dikkati anlayacak kişiler olmalıdır. Fakat robotlar asla gerçek bir öğretmen olamayacak kadar cansız oluşumlardan ibaretlerdir. Yine de bu olumsuzluklar gelecekte dikkate alınır mı bilemeyiz. Hatta belki robottan öğretmen yapabilecek kadar gelişen teknoloji, üzerine yüklenen işi yerine getirebilecek robotlar da üretirse geleceğin mesleklerine sahip olacak öğrenciler de birer robottan ibaret vaziyete gelebilir.
Özetle dijital yaşam ve gelişen teknoloji çoktan eğitimi şekillendirmeye başlamış durumda. Eğitim, kesinlikle arka plana atılmaması gereken ve mutlaka gelecekte bile hangi yöntemle olursa olsun layıkıyla öğrencilere verileceğinden emin olduğum bir konu. Bizler ise geleceğin eğitimini oluşturacak, sürecin devamlılığını yönetecek kişileriz. Aslında teknolojiyi ne kadar iyi algılarsak, eğitimi de bizler şekillendireceğiz.