Arabalar Nasıl Yapılır?

Bugünlerde arabası olmayan kişi yok, herkesin bir arabası var. Peki tüm bu arabaların nasıl yapıldığını merak ediyor musunuz? Çok büyük fabrikalarda yapılan bu arabalar 6 aşamadan geçerler. Bu aşamalar pres, kaynak işlemi, montaj, boya, kalite kontrol ve lojistiktir. Bu aşamalardan sonra araba kullanılmaya hazırdır.

Pres aşamasında metal parçalar pres makinesinden şekil almış şekilde çıkarlar. Bu parçalar arabanın tavanı, kapısı, ön kaputu, bagaj kapağı gibi parçalardır. Bu parçalar kaynak işlemi ile birleştirilir. Kaynak işlemi çok yüksek teknolojik özelliklere sahip robotlar tarafından yapılır. Daha sonra parçalar boyamaya gönderilir. Boyama aşaması bittikten sonra sıra montaja gelir. Montajdan sonra arabanın vücudu yapılmış olur. Bundan sonra artık arabanın bütün elektrik sistemleri takılır. Elektrik sistemleri takıldıktan sonra arabanın koltukları, vitesi, direksiyonu gibi şeyleri takılır. O iş de bittikten sonra arabanın kapıları takılıyor ve camları takılıyor. Kapılar takıldıktan sonra tekerlekleri takılır. Sonra araba hazır oluyor. Araba hazır olduğuna göre artık arabası olmayan kişiler araba alabilirler. Böylece bir araba daha doğmuş olur.

Arabalar üretildikten sonra mağazalara gönderilir. Arabaya ihtiyacı olanlar istedikleri renk ve modellerde çok para vererek arabalarını alabilirler. Ama bence renk ve modelden önce güvenlik önemlidir. Arabalar ne kadar sağlam ve güvenlikli üretilse de üretilsin önemli olan onu güvenli kullanmaktır. Hiçbir pahalı araba insan canından önemli değildir.

Kaynaklar

1-  http://55dogan58.blogcu.com/bir-otomobil-nasil-uretiliyor-merak-ettinizmi/575721

2-  http://otodetay.net/yaz%C4%B1lar/araba-%C3%BCretimi-nas%C4%B1l-yap%C4%B1l%C4%B1r-araba-%C3%BCretimi-hangi-a%C5%9Famalar%C4%B1-i%C3%A7erir.html

 

(Visited 4.851 times, 1 visits today)