Teknoloji gelişiyor, dünya gelişiyor fakat bizi riske atmıyor mu, sizce? Dünyamız gelişiyor, gelişmekle beraber dijital dünyada geçirdiğimiz zaman artıyor ve bilgilere kolayca ulaşıyoruz. Sağlık ile alakalı problemlerle ilgili bilgilere ulaşabiliyor, arkadaşlarımızla konuşuyor, ders çalışıyoruz. Bunlar dijital dünyanın en güzel tarafı ama bu dünyanın gizli tarafları da var. Kimlik bilgileri, kart bilgileri, bilgisayar IP’leri, kişisel veriler, para ticareti ile satılan bilgiler; bunların hiçbiri yararlı değil. Dijital dünyada gezinmek arttıkça veriler daha kolay çalınıyor, yeni taktikler bulunuyor çalmak için.
Herkes teknolojinin çok iyi olduğunu düşünüyor, ama sıkıntılı olan tarafı kimse kolay kolay görmüyor. En basit örnek, blog sistemleri; herkese başta aynı şifre veriliyor ve çoğu kişi değiştirmiyor. Bir kişinin şifresinin çalınması herkesi etkiliyor. Şu anki dünyada dijital korsanlık çok yaygın fakat gerçek olmayan isimler kullanıldığı için yakalanmıyorlar ve insanları dolandırıyorlar.
İyi yararlarına tekrardan bakarsak eğlenceli oyunlar var, beyin egzersizleri var. Karar almada, uygulamada, geliştirmede; bilgiye, isteklere, taleplere, raporlara, hedeflere ulaşmada maksimum hız sağlar. Kamusal, hukuksal, vergisel ve işletme ya da işten kaynaklı riskleri en aza indirir; bunlar sadece birkaçı. Sağlık olarak zararlıdır; obezite, bağımlılık, asosyallik gibi durumlar vardır ve çok risklidir. Kendimizi yönetmemiz gerekmektedir. Ben böyle düşünüyorum, herkes farklı düşünebilir; dijital dünya risklidir.