Tehlikeli Deneyler

Öncelikle bilimin ne olduğundan bahsetmek istiyorum. Bilim yöntemle elde edilen ve uygulamayla doğrulanan, her zaman ve her yerde geçerlik ve kesinlik nitelikleri taşıyan yöntemli ve sistematik bilgidir. Ülkeler bilim sayesinde gelişmiş ya da zayıflamıştır. Yüce önder Mustafa Kemal Atatürk’ün  şu sözünden de bilim önemini anlayabiliriz ‘’Hayatta en hakiki mürşit ilimdir ve fendir.’’ Asıl konumuza geçecek olursak “Yapılması tehlike arz eden bilimsel deneyler, sonucu insanlığın yararı içinse, uygulanmalıdır.’’ düşüncesine katılıyorum çünkü eskiden buna benzer olaylar yeni şeyler öğrenilmesine sebep olmuştur. 

  

Örnek verecek olursak bakteriler üzerinde çalışan Fleming tatile giderken bakterilerle dolu petri kabını açık unuttu ve kaplar kontaminasyona uğradı. Bu kapları temizlemeye koyulan Fleming, içlerinde bakteriler yerine küf mantarları olduğunu fark etti. Üstelik bu herhangi bir küf değildi, Penicillium Notatum adı verilen özel bir küf mantarıydı. Bu buluş, bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele etmeye yarayan penisilinin geliştirilmesinin ve üretilmesinin önünü açtı. Buradaki hata büyük bir tehlike arz etmiyor ama anlatmak istediğim şey çoğu zaman hatalardan doğruyu öğrendiğimizi anlatmak. Bunu bir çocuğun düşe düşe doğru yürümeyi öğrenmesine benzetebiliriz. Eskiden insanların bilmediği bir bitkiyi yiyerek hayatını tehlikeye atan biri   sayesinde   bitki hakkında bilgi sahibi olunurdu. Günümüzden örnek verecek olursak. Covid-19 ile birlikte çıkan aşıların test edilmesi ve onaylanması gerekiyor ama çoğu aşı Covid-19 u vücuttan atsada vücuda ciddi kalıcı etkiler bırakabiliyor bunun konumuz ile ilgili bölümü ise o aşıların insanlar üzerinde denenmesi denenen kişiler  için tehlikeli bir deney ama  aşının doğruluğu kanıtlanıyor ve sonucu insanlık için yararlı oluyor. Ondan dolayı çoğu aşı önce hayvanlarda denenir eğer  olumlu etkisi olursa insanlarda uygulanır çünkü bu denemelerin çoğu tehlikelidir. Başka bir örnek verecek olursak  Julius Wagner-Jauregg domuzlar kesilmeden önce elektrikle sersemletildiklerini ve domuzların sakince durduğunu görmüş ve bunu insanlarda da denemek istemiş çok kötü sonuçlara yol açabilecek bu deneyi başarıya ulaşmış ve 1927 yılında Nobel ödülü almıştır peki bu insanlığa ne katkı sağlamıştır beyine elektrik vererek  bazı akıl hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. 

 

Bana göre ve verdiğim örneklerede bakacak olursak hata yapılsa bile doğru bilgiye ulaşılacağını, tehlikeli olsada insanlık için daha iyiyse uygulanması gerektiğini düşünmekteyim. Tehlikeye görede değişebilir ama zaten hata ile oluşmayacak bir tehlike var ise deneyin yapılmasına izin verilmeyeceğini düşünüyorum. Dediğim gibi tehlikeye göre   ve oluşma olasılığına göre  değişebileceğini düşünüyorum. 

 

 

(Visited 66 times, 1 visits today)