TBMM Kurtuluş Savaşı Müzesi

Binanın planı Salim Bey tarafından yapılmış olan  I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının inşaasına, 1915 yılında başlanmıştır. Duvarlarında Andezit adı verilen Ankara taşının kullanılmış olması binanın en belirgin özelliklerinden birine örnektir. Binanın tamamlanmasında milletimizin katkısı büyük önem taşır. Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi adıyla halkın ziyaretine ilk defa 23 Nisan 1961 de açılmıştır.

Bu iki katlı olan binanın:

  • Riyaset Divanı-Bakanlar Kurulu Odası
  • Encümen Odası (Komisyon Odası)
  • Dinlenme Odası
  • Şer’iye Encümeni Odası
  • İdare Odası
  • Reis Odası (Meclis Başkanı Odası) olmak üzere toplamda altı odası, mescit ve  meclis toplantı salonu var.Müzenin alt katı bugün fotoğrafhane, eser depoları ve sergi salonu olarak kullanılmaktadır.

42 metre uzunluğundaki koridorda Mustafa Kemal Atatürkle ilgili yağlı boya ve kara kalem çalışmaları bulunmaktadır. Mescid müze girişinin hemen ilk sağında yer alır. Seccadeler ve rahleler sergilenir. Duvarın bir tarafında Kur’an-ı Kerim , diğer tarafında da çerçeveli bir sancak bulunur. Koridorun sağındaki ikinci oda reis odasıdır. Mustafa Kemal Atatürk, burayı çalışma odası olarak kullanmıştır. Oldukça sade görünümlü olan bu oda, ilk hali bozulmadan sergilenmektedir. Odada masa, telefon, sandalyeler, halı, ve sehpa gibi eserlerin yanı sıra duvarda asılı iki halı pano bulunur. 

Genel kurul salonu binanın en büyük odasıdır ve koridorun sağında üçüncü odada yer alır. İlk hali korunarak sergilenen bu salonda en çok dikkatimi çeken şey kürsünün arkasında bulunan, Osmanlı Türkçesiyle yazılmış hakimiyet milletindir yazısıdır. Koridorun solundaki ikinci oda şeriye ercümeni odası olarak adlandırılır ve burada yasa tekliflerinin ana yasaya uygun olup olmadığı görüşülmüştür. Odada ahşaptan yapılma bir dolap ve istiklal madalyaları bulunur. Koridorun ilk solundaki oda Risayet odasıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün çalışma odası dışında zaman zaman buraya gelip vakit geçirdiği, çalıştığı söylenir. Sol taraftaki panoda ilk risayet divanı üyeleri, sağ taraftaki panoda ise geçici icra encümenlerinin fotoğrafı bulunur.

 

Koridorun sağında dördüncü odada bulunan ve TBMM’nin birinci döneminde Başkâtip odası olarak kullanılan Başkatip odası şu an sunum odası olarak kullanılmaktadır. Koridorun sağındaki son oda idare odası olarak adlandırılır ve meclisi idare etmek için kullanılmıştır. Katipler odasının vitrinlerinde Atatürk’ün bastonu, çeşitli dönemlerde kullandığı mühürler, kimlik belgesi, maaş vesikası, tesbih ve şemsiye gibi bazı eşyalar sergilenir. 

Mecliste çeşitli konuların konuşulup incelendiği oda komisyon odası olup, soldan dördüncü tarafta yer almaktadır. Odada telefon santrali, mors yazıcı ve şifre makinesi bulunur. Kulis dinlenme salonu olarak da kullanılmıştır. Odanın tam ortasında Lozan Antlaşması’nın imzalandığı masa ve bir ısparta halısı bulunur.

 

 

(Visited 641 times, 1 visits today)