Merhaba arkadaşlar. Bendeniz Özel Beştepe Okulu’ndan Ayşegül Demirel. Yazımı okuduğunuz için sizlere şimdiden teşekkür ediyorum. Bu yazımda sizleri tavşanlar hakkında az da olsa bilgilendireceğim. Öncelikle sözüme sahip olduğum deneyimi anlatarak başlayayım. Benim otuzdan fazla tavşanım oldu. Yani tavşanlara olan ilgim fazlaydı.Bu canlılar her ne kadar tatlı da olsa bakımı bir o kadar zordur. Sorumluluk gerektirir.
Tavşanlar otçul hayvanlardır. Dünyada 2 aileye bağlı 67 tür tavşan vardır.Ortalama bir tavşan ömrü 9 yıldır. Türkiye’de en çok rastlanan tavşan türü evcilleştirilmemiş tavşanların atası olan ada tavşanlarıdır. Boyları 35-40 cm arasında ağırlığı ise 1-2/5 kg arasındadır.
Şimdi ise sizlere tavşan eğitimini anlatacağım. Köpek ve kedilerde olduğu gibi tavşanların da öğrenebileceği temel eğitim komutları vardır. Asıl iş bu komutları hayvanlara anlatmaktır. Tavşanımıza ucuna ödül koyarak gel, git, yat gibi temel komutları öğretebiliriz. Ödül koyarak tavşana bir şey öğretmek onu daha çok mutlu edecektir. Çünkü bu onun kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Bu nedenle tavşanımıza arada ödül vererek, onunla oynamalıyız. Tavşanlar, aynı kediler gibi temiz hayvanlardır. Bu nedenle bu konuda pek fazla sıkıntı yaratmayacaktır.
Tavşanlar her ne kadar evcilleşmemiş türü olsa da evde beslenmesi gereken hayvanlardır. Çok çabuk hastalanırlar ve hastalandıklarında iyileşmeleri oldukça güçtür. Sürekli veteriner kontrolünde olması gereken hayvanlardandırlar. Tavşanlar evcil hayvanlardır. Savunmasızdırlar. Hızlı koşmaktan başka kendilerini savunacak bir şeye sahip değildirler. Bu sebeple zararsızdırlar. Herhangi bir saldırganlıkları yoktur. Evde rahatlıkla beslenilebilir.
Sıra geldi yediği şeylere. Tavşanlar en çok havuç severler. Ama yeşil sebze meyveyi de bir o kadar sevmektedirler. Bu nedenle arada sırada onları yeşil alana salmalıyız. Yani otlatmalıyız. Tavşanlara kedi ve köpekler gibi özel mama verilmemelidir. Doğadan saf bitkilere alışık oldukları için. Alışmış oldukları yemeği vermeliyiz. Aksi takdirde tavşanda yan etki yapabilir. Tavşanlar midelerine düşkün hayvanlardır. Yeme kontrolüne dikkat etmeliyiz.
Tavşanlar hareketli hayvanlardır. Arada sırada onlarla dışarı çıkıp oynamalıyız. Sevimli olan iki kulaklılara dikkat etmeliyiz oyunu oynadığınızı unutup yemek yemeye gidebilir. Bu sevimli canlılar tok olduklarını unutmaya müsaittirler. Mutlaka başlarında bulunmalısınız. Yememesi gereken şeyleri yiyebilirler. Kemirgendirler. Zaten kemirgen oldukları için her şeyi tırtıklarlar ve bu nedenle hasta olurlar. Aç bırakılmamalıdır. Önüne kemirebileceği zararsız bir şey konulmalıdır.
Sıra geldi tavşanların iç dünyasına.Uyanıktırlar. Uysal davranıp, onları serbest bıraktığınızda vahşileşirler. Sevimli görüntüleriyle bizleri çok çabuk kandırırlar. Ses çıkartmayan hayvanlardır. Yalnızca canları acıdığında bağırırlar ki ben buna tavşanımın tüyüne yapışmış olan dikeni çıkarmaya çalışırken şahit olmuştum. Hiç de hoş bir ses çıkmamıştı.
(http://survote.com/icerik/hayvan/sevimli-tavsanlar-hakkinda-bilinmesi-gereken-15-sey-5321 sitesinden alınmıştır)
Bu hayvanlar yemek yemekten başka bir şey düşünmezler. Çok nadir su içerler. Bunun nedeni yedikleri şeylerde bol miktarda su olmasından dolayıdır. Gördükleri, ilgilerini çektikleri her şeyi koklarlar. Burunları sayesinde yenilip yenilmeyeceği şeyleri algılarlar. Hızlı koşan hayvanlardır. Ön ve arka ayakları yardımıyla toprağı kazma yetenekleri vardır.
Yazımı okuduğunuz için hepinize çok teşekkür ediyorum.