Dünyadaki en mantıklı, teknolojik yönden en gelişmiş varlıklar olmamıza rağmen aşırı derecede batıl inanç sahibi olabiliyoruz. Astroloji, geleceği görme, şans ve sihir gibi batıl inançlar etrafımızı sarmış durumda. Evde şemsiye açmak, ayna kırmak uğursuzluk getirir. Mantığınız bunların uğursuzluk olmadığını söylerken beyninizin diğer kısmı işi şansa bırakmak istemiyor, bu yüzden uğur getiren bir obje taşıyor ya da tahtaya vuruyoruz.
Evreni kontrol edemeyiz ama edebilirmişiz gibi davranıp kendimizi rahatlatabiliriz. Bu yüzden işleri iyi ya da kötü yönde etkileyebileceğimizi düşündüğümüz bazı ritüeller, inanışlar ve alışkanlıklar geliştirdik.
Batıl inançların gelme sebebi tam olarak da bu. Batıl inançlar insanın bilinmeyen karşısında duyduğu kaygı, gerilim ve güvensizlikten kaynaklanır.
Örneğin bütün ilkel dinlerde karşımıza çıkan büyü ögesi insana çevresini hükmetme olanağı veren bir güçtü. “Özetle söyleyecek olursak; batıl inançlar bilgi eksikliğinden kaynaklanır, insanın belirsiz durumlar karşısında yaşadığı güvensizlik duygusuyla ilişkisi vardır.”
PSİKOLOJİK
Bazı Batıl inançlar insanlar tarafından o kadar benimsenmiş ve korkuya dönüşmüş ki Fobi olarak bilenen Batıl inançlar bile vardır. Örneğin 13 sayısından korkma hastalığı olarak (triskaidekofobi) diye bir hastalık oluşmuştur zamanla. Bu inanış Hz. İsa’nın havarilerinden 13. sünün ona ihanet etmesiyle başlamıştır. Kulağa inanılması inanılması belki güç gibi gelebilir ama doğru. Batıl inançlar sorgulanmadan, doğruluğu ispatlanmadan duyulduğu, öğretildiği şekliyle kabul edilen, doğruluğuna inanılan düşüncelerdir.
BİLİMSEL
Batıl İnançlar ve Beyin Hakkında Johns Hopkins Üniversitesinden SRI SARMA’nın Açıklaması
“Beynimiz bir kalıp bulma ve üretme makinesidir. Yapılan çalışmalar, insanlara rastgele karlı bir görüntü sunduğunuzda beyinlerinin kalıp olduğunu düşündükleri bir şey bulduğunu gösteriyor. Batıl inançların kaynağı da işte bu. Batıl inançlar, beyninizin kalıp tanıma sistemi biraz coşkulu davranıp rastgele gerçekleşen olaylar arasında bağlantı kurduğunda ortaya çıkıyor.”
Tabii ki Batıl inançları dine bağlayanlar da var ama dindeki hurafeler ile benzerliğinden dolayı Batıl inançlar bence psikolojik ve bilimsel olmaktansa dinle daha alakalı
Edmund Burke “Batıl inanç, zayıf akılların sahip olduğu dindir” demiştir.
Belki siz de bu inançların bazılarını fark etmeden yapıyor olabilirsiniz ama artık hem bilimsel hem psikolojik sebebini düşünerek doğruluğunu kontrol edebilirsiniz. Belki içiniz rahatlar ama mantığınız buna el vermeyebilir.
https://medium.com/@furkantrkn/zihin-oyunlar%C4%B1-bat%C4%B1l-i%CC%87nan%C3%A7-444cd43b459b
https://www.e-psikiyatri.com/batil-inanclar-nasil-etkiliyor