Takım sporlarında kadın ve erkek takımları ayrı ayrı kurulmakta ve karşılaşmalar ayrı ayrı takımlarda yapılmaktadır. Bu durum devam etmeli midir yoksa takımlar karma şekilde mi kurulmalıdır? Spor rekabetleri eşit koşullarda, olabilecek en benzer özelliklere sahip sporcular arasında gerçekleştirilmelidir ki gerçek rekabetler olabilsinler.
Mesela boks yarışlarında kiloya göre gruplar oluşturulur ve aynı kilodaki insanlar rekabet eder. Çünkü ancak şartlar eşit olursa kazanana gerçekten kazanmış muamelesi yapabiliriz. Örneğin doksan kiloluk bir sporcu ile yetmiş kiloluk bir sporcuyu karşı karşıya getirirsek doksan kiloluk sporcunun bu dövüşü kazanması, çok da adil bir rekabet sonucu elde edilen bir başarı değildir, hatta bana sorarsanız başarı da sayılmamalıdır. Çünkü şartlar eşit değildir. Ama cinsiyet açısından baktığımızda bu tür bireysel sporlarda, yüzme ve satranç gibi sporlar da buna dahil, spordan spora değişecek şekilde kadın- erkek fark etmeksizin diğer şartlar eşitlendiğinde kadınlar erkeklerle, erkekler de kadınlarla adil bir şekilde rekabet edebilirler. Çünkü bu sporlarda önemli olan cinsiyet olmamalıdır , aynı yaş grubundan ya da aynı kilodaki insanlar cinsiyet fark etmeksizin karşı karşıya gelebilirler. Ortamı adil kılacak olan cinsiyet değildir çünkü.
Takım sporlarına sporlarında da durum faklı değildir. Takım sporlarında, sporcuların çoğunlukla yaşları dikkate alınmaktadır, mesela ergenlik çağında takım sporu yapmış olanlar bilirler ki o dönemde neredeyse herkesin fiziksel özellikleri birbirinden çok farklı, kız ve erkek çocukları olarak kategorilere ayırıp farklılıklara bu iki grup karşılaştırılacak şekilde bakarak kurmadım ama o cümleyi. Bazı erkekler ergenliğe daha erken girmiş olur ve yeni ergenliğe girenlerin daha uzun olabilirler ya da kızların bazıları ergenliği birazcık kilo alarak, bazıları hiç almayarak geçiriyor olabilir. Bu durumlar, yani takım oyuncularının bireysel farklılıkları ilerleyen yaşlarda da benzer şekilde devam eder ama yapılan spor takım sporu olduğu için her takımda her özellikten sporcu bulunur, bu da ortamı daha adil hale getirir. Kız ve erkek olarak karşılaştıracağımız zaman futbol örneği üzerinden gitmek mantıklı geliyor bana. Dünyanın birçok yerinde futbol deyince akla erkek sporcular geliyor ve kadın sporcuların başarılı olamayacağı düşünülüyor çünkü bizim bildiğimiz çok başarılı futbol oyuncularını hepsi erkek. Ama kadın olan ve aynı erkek sporcular gibi antrenman yapan bir sürü futbolcu da var. Bu kadın futbolcular erkek futbolcularla rekabet ederlerse %50 oranında kazanma şansları olur. Sıradan insanların toplanıp yaptığı maçları bilemem. Ama profesyonel spor rekabetleri zaten aynı yaş gruplarının ya da sporcuların koşullarını adil tutacak başka özelliklerinin aynı olduğu takımlar arasında gerçekleştiriliyor. Koşulları adil hale getirecek bu özellikler cinsiyet olmamalıdır. Çünkü eşit koşullarda rekabet eden takımların kazanma ihtimalleri cinsiyete değil, ne kadar ve nasıl antrenman yaptıklarına bağlıdır.
Söylemek istediğim şu ki, kadın ve erkek cinsiyetinden olan sporcular eşit koşullar, cinsiyet değildir, sağlandığında adil bir şekilde rekabet edebilir ve iki grubun da başarılı olma ihtimali eşit olur.