Susuzluğa Boyun Eğme

Doğal afetlerden biri olan kuraklık yavaş yavaş gelişmesine rağmen uzun bir dönemi kapsamaktadır. Değişen iklim koşulları da kuraklığı tetikleyen nedenlerden biridir. Kış mevsiminin gelmesiyle soğuyan hava karla taçlandırılırken yağış oranı yıldan yıla azalarak devamlılığını sürdürmektedir. Yazın erken gelmesiyle birlikte dünyanın birçok bölgesinde atan sıcaklık, yağmurların önünü bir duvar gibi kapatmaktadır. Bu durumdan etkilenen tarım, enerji, turizm ve ormancılık gibi birçok sektör yer almaktadır. Ürün miktarının ve kalitesizliğin artması tarım sektörünü olumsuz etkileyen başta nedenlerden biridir. Tarım sektörü yüzünden açığa çıkan ekonomik sorunlarsa ülkeleri zara uğratmıştır. Az yetişen sebze ve meyvelerin yetiştirilen tarafından fiyatı arttırılarak satılmasıysa insanların gerekli besinleri almasını zorlaştırır olmuştur. Peki geçmişten günümüze var olan bu olaya çözüm ne olmalıdır?

Su tasarrufu bu çözümler belirleyecek olan en önemli maddelerin başında gelmektedir. Her gün banyo yapmak cilde ve saça zarar verirken kişi başına da 150 litre harcanmasına neden olur. Duş süresi azaltılarak günde 2’ye indirilmelidir. Aynı zamanda tasarruflu duş başlıkları da kullanılan su miktarını önemli miktarda azaltabilmektedir. Bulaşık makinesinin yıkamasından tatmin olmayan insanlar pis bulaşıkları önce sudan geçirerek bulaşık için kullanılan su yüzdesini oldukça artırmaktadır. Bu durumdan kaçınılarak daha işlevli bir bulaşık makinesine baş vurulmalıdır. Musluklardan damlayan sular az bir miktar gibi görünse de son duruma bakıldığında tonlarca su israf olmaktadır. Bu nedenle muslukların tamir edilmesi önemli bir etkendir. Meyve ve sebzeleri akan suda yıkamak yerin bir kabın içinde bekleterek temizlenmesini sağlamak oldukça tasarruflu olacaktır. Çamaşır makinesi de tonlarca su harcanmasının nedenlerindendir bu yüzden kirlenmeyen kıyafetler yıkanmamalı ve çamaşır makineleri kısa devrelerde çalıştırılmalıdır. Yağmur suyunun depolanması içme suyu, tuvalet tesisatı ve bahçe sulaması gibi yerlerde kullanılmalıdır. Eski tuvaletler 15-25 litre su kullanılırken yenileri yaklaşık 5 litre harcamaktadır bu da yeni bir sifon alınması için büyük bir farka denk gelmektedir. Bir kilo sığır eti için 15 bin 400 litre su gerekiyor bu da bize hayvancılıkta suyun ne kadar fazla harcandığının bir göstergesi olmaktadır. Bu nedenle vegan beslenmek büyük bir önem taşımaktadır. Bir kilogram pamuk üretmek için 20.000 litre suya ihtiyaç duyuluyor her hafta alındığı düşünülürse hatta belki her gün bu oranı azaltmanın tek yolu az kullanılmış ikini el kıyafetlerin alınmasının gerekli olduğunu gözler önüne seriyor.

Sonuç olarak insanlar kendi zevk ve alışkanlıklarından vazgeçmedikçe suya olan ihtiyaç günden güne artıp kimseye yetmez hale gelecektir. Bilinç arttırılıp harcanan suya bulunan çözümler işlevsel hale getirilip kuraklığın önüne geçilmelidir. Yoksa insanlar kendi yaptıklarının sonucuna boyun eğerek günün birinde bir damla suya dahi muhtaç kalacaktır.

 

 

(Visited 4 times, 1 visits today)