SÜREALİZM BENİM

 

 

Sanat nedir ? Temel ve kalıplaşmış bir tanım  olarak sanat bir duygunun, tasarımın, güzelliğin ve benzerinin dışa vurumunda, anlatımında kullanılan yöntemlerin tümüdür fakat sanata karşı çok farklı bakış açıları vardır .   

 

salvador dali ile ilgili görsel sonucu

 

Sanata karşı alışıla gelmedik bir bakış açısı olan Salvador Dali yıllarca tartışılacak eserlere imza atmıştır. Eserleri kadar da hayata olan bakış açısı ve hayatı da farklıydı . Salvador Dali bu dünyaya kardeşinin bir reenkaryasyonu olduğuna inanıyordu . Dalí doğmadan önce annesinin, Salvador Dali isimli başka bir çocuğu doğurmuştur , ne yazık ki  ilk Salvador ölür ve 9 ay sonra ikinci Salvador doğar. İlk Salvador’a çok benzediği ve tam dokuz ay sonra doğduğu için, ailesi aslında oğlunun yeniden doğduğuna inanıyordu. Salvador  5 yaşına geldiğinde ailesi onu abisinin mezarına götürmüş ve onunla bu düşüncelerini paylaşmışlardır Dali de bu inanışlarını benimsemiştir ve kendisinin abisinin reenkaryasonu olduğana inanmıştır . Bu durumdan içten içe rahatsız olan Dali bu konu hakında ‘Doğar doğmaz tapınılan bir ölünün ayak izlerinden yürümeye başladım. Beni severken hala onu seviyorlardı aslında. Belki de benden çok onu.. Babamın sevgisinin bu sınırları yaşamımın ilk günlerinde itibaren çok büyük bir yara oldu benim için.’ demiştir.  Ailesinin dikkatini çekmek için pek çok sıradışı şey yapmıştır , dönem dönem histeri krizleri geçirmiştir . Oldukça sıkıntılı bir çocukluk geçiren Dali’nin farklılığını hissettirme arzusu gün geçtikçe artmıştır ve 10 yaşına geldiğinde  bir resim kursuna kaydolmuştur.

 

DAHİ DEĞİLSEN BİLE ÖYLE GİBİ DAVRAN , KESİN DAHİ SANIRLAR

1922’de Madrid’e taşınması ve orada okula başlamasıyla, kübizm ve dadaizm etkileri gösteren ilk eserlerini veriyor. Bu türlerin bölgede yaygın olmamasının da etkisiyle dikkatler Dalí’nin üzerine çekiliyor. O dönemlerde okuldan atılmayana sanatçı demiyorlar, Paris’e yaptığı ve Pablo Picasso ile tanıştığı gezinin ardından uzaklaştırıldığı okulundan atılmıştır ve askere çağrılmıştır o dönemlerde modernizmi ve gelecekçiliği (fütürizm) savunuyor.

 

 

 

Sanatın yanında bilime de ilgi duymuştur , fizikçi Heisenberg’e büyük hayranlık duymuştur bunu . “Önceleri sadece kendime hayranlık duyardım. Şimdi bundan böyle, bana benzeyen Heisenberg’e hayranlık duyacağım.” sözleri ile ifade etmişlerdir.

BELLEĞİN AZMİ

Belleğin Azmi

Dali’nin bu eserinin ortaya çıkış hikayesiyle  ile ilgili pek çok farklı yorum olmuştur,  elbette ki en doğrusu  sanatçının kendi ağzından çıkan cümlelerdir . Dali bu eserlerle şu sözleri söylemiştir:

Sıcak bir ispanya gecesinde ansızın yatağımdan uyandım ve yarı uykulu gözlerimle etrafıma bir bakındım, sıcaktan erimiş kötü kokulu kamamber peyniri ve duvarda asılı duran saat gördüğüm ilk şeyler oldu.

Dali de bu ikiliyi bir araya getirerek ortaya yaratıcı bir eser koymuştur , o dönemde bu eserin atom parçacıklarıyla alakalı olduğunu ortaya koyan kompleks düşünceler ortaya atılmıştır , Dali ise buna karşılık olarak bunun peynir ve saaten ibaret olan basit bir düşüncenin ürünü olduğunu söylemiştir.

Dali mutlaka yatağının yanında kağıt kalem bulundurduğunu ve rüyasında gördüğü şeyleri not aldığını pek çok kez dile getirmiştir . Rüyalarında gördüğü basit şekiller bile ona çok fazla şey ima  ediyordu , çoğumuzdan farklı bir düşünce tarzı vardı.

Dali’nin bazı eserleri

salvador tabloları ile ilgili görsel sonucu                          salvador tabloları ile ilgili görsel sonucu

 

salvador tabloları ile ilgili görsel sonucuKimine göre modern dünyanın tanıdığı en büyük sanatçılardan biri, kimine göre sadece sıra dışı bıyıklı bir deli olan Salvador . Kendisinin şöyle tanımlamaktan geri durmamıştır : “Dünyada iki büyük ressam vardır, biri Pablo, diğeri de benim .”

Dünya’nın en büyük ressam mı tartışılır fakat eserlerini fark yaratmak amacı ile yaptığı ve bu konuda oldukça başarılı olduğu kesin !

kaynakça

https://paratic.com/salvador-dali-kimdir/a

http://www.leblebitozu.com/surrealizmin-en-onemli-ismi-salvador-dalinin-22-mukemmel-eseri/

(Visited 430 times, 1 visits today)