Suçlar ve Daha Kötüleri

Şuan yaşadığımız dünyada suç ve cinayet gibi olaylar olmaya devam ediyor. Son zamanlarda haberlerde sürekli suç, katliam, şiddet gibi kötü olaylar görmeye daha çok görmeye başladık. Bu da demek oluyor ki suç ve cinayet oranları son zamanlarda artışta. Ben Türkiye’de yaşadığımdan dolayı şuan Türkiye’den örnekler vereceğim ve Türkiye hakkında yazacağım. Birazdan kullanacağım istatistikleri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri doğrultusunda söyleyeceğim.

Bu verilere göre son 11 yılda cezaevine giren kişilerin sayısı 3.8 kat arttı. TÜİK’in Kasım 2020’de yayınladığı en güncel veri 2019 yılına ait. Buna göre 2019’da ceza infaz kurumlarına 281 bin 605 kişi girdi. Bu sayı 2009 yılında 74 bin 404 kişiydi. Dolandırıcılık, Askeri Ceza Kanunu ve İcra İflas Kanunu’na muhalefetten cezaevine girenlerin sayısı ise azaldı. Suç türü üzerinden veriler incelendiğinde, hırsızlık, cinsel suçlar, uyuşturucu ve kaçakçılık alanında işlenen suçlarda patlama yaşandığı görülüyor. 2009 yılında öldürme suçundan içeri girenlerin sayısı 1.514 iken bu sayı 6 kat artarak 9 bin 574’e yaralamada ise 4.5 kat artarak 34 bin 987’ye çıktı. Aynı dönemde cinsel suçlar 10 kat artarak 562’den 5 bin 800’e yükselirken, hırsızlıktan hükümlülerin sayısı 7 kat, uyuşturucudan hapis cezası alanların sayısı 11 kat arttı. 11 yılda kaçakçılıktan cezaevine konulanların sayısı 9 kat artışla 935’ten 8 bin 111’e yükselirken, sahtecilik suçu 5 kat, yağma 11 kat, trafik suçları ise 15 kat artış gösterdi. Ayrıca ülkeler ve bölgelere göre cinayet oranı 100.000 kişi başına listelenmiştir. 220 ülke ve bölgenin yer aldığı listede başı El Salvador 61.8 ile çekmektedir. Arkasından Jamaika 57.0 ile yer almaktadır. Bu listede Türkiye 4.31 oranı ile 101.sırada yer alıyor. Sonuncu sırada ise 0.2 oranı ile Japonya ile Singapur yer alıyor.

Bu durumu düzeltebilmek için bence başta hukuk sisteminin gelişmesi lazım ve hakimlerin %100 şekilde tarafsız olması lazım. Ondan önce de üniversitelerde hukuk bölümünde okuyan kişiler gerçekten zorlu bir dönemden geçirilmesi lazım ve düzgünce öğretilmesi lazım. Bu konu halledildikten sonra daha katı yasalar çıkarılabilir ve bunların cezaları daha fazla ve ağır olabilir. Bu olursa bence daha barışçıl bir dünya olur ve suç oranı azalır fakat bu olay olur olmaz suç oranı düşmez çünkü başta insanların alışma süreci olacaktır. Bir süre geçtikten sonra bence suç oranları azalacaktır çünkü bunun cezaları ve yaptırımları daha ağırdır ve insanlar bu cezayı yemekten korkacaktır. Eğer hala bu suçu veya başka şeyi yapmaya devam ederse hapis cezasına kadar gidebilir. Ayrıca daha katı yasalar çıkarılmazsa yukarıdaki oranlar azalmaz aksine artar ve bu da daha fazla suça sebep olur. O yüzden bu oranların azalması için hukuk sisteminin düzelmesi ve daha katı yasalar getirilmesi lazım.

Kaynaklar: sözcu.com.tr , kamuajans.com , tuik.gov.tr

(Visited 16 times, 1 visits today)