Suç ve Yargı

Bazı görüşlerin aksine, insaların iyi olarak doğduğuna inanmıyorum. İnsan kötüye eğilimli doğar, vicdan duygusunu çocukluk yıllarından sonra kazanır. Fark ettiniz mi bilmiyorum fakat çoğu insan çocukken daha bencildir, bir parça daha vicdansız ve acımasızdır bu yıllar geçtikten sonra bazıları iyi olur diğer bir kısmı ise huylu huyundan vazgeçmez misali devam eder davranışlarına.

Size çevresel faktörlerin hiçbir etkisi yok demiyorum, her insan doğduğu, büyüdüğü aileye, çevreye ve ülkeye göre de şekillenir.  Şöyle bir karşılaştırma yapabiliriz suç oranı en az ülke olan Kanada (nüfusun %1.3′ ü polise herhangi bir durumdan dolayı başvurmuş) çalışma saatlerinin rahatlığı, medeniyetin merkezi ve siyasetin güçlü olduğu bir ülke ile işsizliğin tavan yapmış, iktidar zatıf ve açlıkla mücadele ediyorken bu iki ülkenin suç oranını karşılaştırmak akıl karı değil.

İşte bu yüzden daha çok hapisene yapılması gibi saçma bir fikir yerine sorunun ana kaynağına inmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ülkelerdeki vatandaşlarının sorunlarının giderilmesine yönelik çalışmalar yapılması, işsizliğin azalması, ekonominin kalkınması, insanlar üstündeki baskının azalması ve birçok bunu gibi çözüm ile ülkenin suç seviyesi düşürülebilir daha önce de söylediğim gibi size şöyle bir veri sunmak istiyorum

Suç oranının en yüksek olduğu ülkeler:

1) Irak

2) Somali

3) Meksika

4) Honduras

5) Pakistan

Suç oranın en düşük olduğu ülkeler:

1) Kanada

2) Danimarka

3) İsveç

4) Norveş

5) İzlanda

Bu iki çeşit ülke arasında ne fark gördüğünüzü sormak isterim, hemen hemen hepimizin cevabı birbiriyle aynı olacaktır, suç oranı az olan ülkeler refah, rahatlık ve bolluk içerisindeyken, suç oranı fazla olan ülkelerde durum bunun tam tersidir.

Yazımın başında söylediğim gibi insanlar iyi olarak doğmaz, suça meyillidirler fakat onları çevresel faktörlerle iyiye yönlendirebilir, vicdan kazandırabiliriz. Bunun bir yolu suç oranını azaltıcak daha ağır kanunlar getirmektir. Bir tecavücüye müebbet hapis cezası verir ve hoşgörü göstermezseniz bunu yapmayı düşünelere ibret olacaktır. Fakat bunun tersine iyi hal indirimi gibi suça teşvik edici hareketler yaparsanız yargı mevkisinden cesaret alıp suç işlemeye devam ederler. Şöyle bir örnek veriyim siz yolsuzluk yapanları, haksızlık yapanlara ağır cezalaar verirseniz, ülkede yargıyı güçlendiri, adaleti, eşigtiği sağlarsanız suç oranını da azaltmış olursunuz. Hapisene sayısını arttırmak sorunu kökten çözmez sadece geçici bir çözüm olabilir, kalıcı olan sorunu ana nedenine inip bunu çözmeye çalışmak ve gerekli önlemleri almaktır. Bu çözüm haricindeki her şey olayların dağdan yuvarlanan bir kartopu misali olmasını sağlar ve caydırıcı olmaz.

(Visited 120 times, 1 visits today)