Suç Olmadıkça Hapishaneye Ne Gerek Var?

Günümüzde kanunlara göre suç işleyenler cezalandırılmalıdır ve bunun için genellikle hapishaneler kullanılır. Hapishanelerden suçluların yaptıklarından pişman bir şekilde çıkması beklenir. Bu düşünce genellikle doğru olsa da bazı suçlular hapishaneden çıktıkları gibi yeni bir suç işliyor ve yeniden yargılanıyor. Son yıllarda hapishanelerin dolmaya başlaması ile hapishanelerin arttırılmasının gerekliliği düşüncesi ortaya çıkmaya başladı. Ancak neden bu kadar fazla hapishaneye ihtiyaç duyuyoruz?

Son yıllarda dünya çapında suç oranının artması insanların dikkatini çeken bir istatistik oldu. Fakat suç oranının artmasında rol oynayan birçok etken bulunduğunun da göz önünde bulundurulması gerekir. Bu etkenler arasında alkol kullanımının artması, belirli bölgelerde ekonominin gerilemesi ve yaşam şartlarının kötüleşmesi, kültürel farklılığın ve çatışmaların artması, siyasi görüşlerin uyuşmaması gibi nedenler bulunur.

Bu tür etkenler ve bunlar gibi birçok neden düşünüldüğünde adalet sisteminin ve yaşam şartlarının gelişmesi, suç oranının azalmasını ve hapishanelerde bulunan suçluların zamanla azalmasını sağlar. Teknolojinin gelişmesi ve farklı suç şekillerinin keşfedilmesi ile yeni kanunlara duyulan ihtiyaç da dikkat çekiyor. Kanunların kısa aralıklarla yenilenmesi de olası suçluları suç işlemekten uzak tutmaya yardım edecektir. Ciddi suçların cezasının arttırılması ve aynı suçu birçok kez işleyen birinin daha ağır cezalarla karşılaşması da suç oranını azaltmaya yardımcı olur.

Sadece kanunların katılaştırılması da suç oranını aşırı büyük bir şekilde değiştirmeyecektir. İnsanların suç işleme nedenlerini ortadan kaldırmak da adalet sistemi kadar önemlidir. İnsanların bu konuda eğitilmesi ve ebeveynlerin çocuklarına neden suç işlememeleri gerektiğini anlatması, herkesin yaşam şartlarının iyileştirilmesi, alkol kullanımının kısıtlanması veya kullananların daha dikkatli olması, insanlara yeni iş olanakları oluşturulması işlenen suçların sayısının azalmasına sebep olacaktır. Eğitim, adalet sistemi ve insanların sosyoekonomik durumları geliştirilmeden hapishanelerin arttırılması hiçbir şey değiştirmeyecek, sadece ülkede daha fazla yer kaplanacak ve daha fazla iş gücü ve enerjinin harcanmasına sebep olacaktır. 

Hapishaneye giren suçluların da hapishaneden çıktıklarında yapacak bir işleri olabilmesi adına suçlulara hapishanede belirli eğitimler verilmesi ve ilgi alanlarına yönlendirilmeleri de yararlı olacaktır. Böylece hapishaneye eğitimsiz olduğundan dolayı giren biri bu tür hataları bir daha yapmaz, bir iş sahibi olur ve topluma yararlı bir birey haline gelebilir.

Sonuç olarak hapishanelerin arttırılmasının kalıcı bir çözüm olduğunu düşünmüyorum. Suç oranı arttıkça hapishaneler dolmaya devam edecek, yeni hapishaneler yapılmaya başlanacak ve bu hapishaneler için daha fazla yer ve iş gücü kullanılacaktır. Bu yüzden suçlu sayısını yani suç oranını azaltmak yapılabilecek en mantıklı hamledir. Bunun için adalet sistemi geliştirilmeli ve kısa aralıklarla yenilenmeli, eğitim sisteminde bu tür konulara daha sık yer verilmeli, insanlara daha çok iş olanağı sunulmalı, sosyal ve ekonomik durumları kötü olanlara yardım edilmelidir. Böylece tüm dünyada barış hedefine doğru büyük bir adım atılmış olur.

(Visited 11 times, 1 visits today)