Female office worker is tired of work and exhausted. She has burned down and has depression.

Stresle Başa Çıkmak

Günümüzde çoğu insan çeşitli stres kaynaklarıyla karşılaşıyor. Ailevi sebepler, iş stresi, sosyal hayat,sağlık problemleri ve kişisel beklentiler tetikler bu duyguyu. İnsanlar stresini azaltmak için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Bunlardan çoğu ilaçlarla kendi stres duygusunu bastırmaya çalışıyor ve diğerleri ise daha farklı yollara başvuruyor. Stres hem fiziksel hem de psikolojik olarak insanları etkileyebilir. Ve bunla etkili başa çıkmak da çok önemlidir.

Stresin sebepleri:

1)Sağlık Problemleri: Kişisel sağlık problemleri veya yakınımızın, sevilen birinin hastalanması ve onun iyileşme süreci stresin önemli kaynağıdır. Fiziksel rahatsızlıklar, yaşanılan uzun tedavi süreçleri ve acılar fiziksel ve zihinsel olarak yaşam kalitesini etkileyebilir.

2)İş Hayatı: Çoğu insan iş yerindeki çalışma baskısından, iş yükünden ve sürekli yükselme beklentilerinden stres yaşamaktadır. İş yerindeki belirsizlikler, terfi beklentileri, uzun çalışma saatleri , iş yerindeki sosyal ilişkiler de stresin başlıca kaynaklarındandır.

3)Aile İlişkileri: Ailevi sorumluluklar, çocuk yetiştirme, karı koca arasındaki anlaşmazlıklar ve ailedeki yaşlılara bakmak gibi durumlar da stres yaratabilir. Buna artı olarak da sosyal yaşamdaki iletişimsizlikler ve yalnızlık da stres sebeplerindendir.

4)Finansal endişeler: Gelirler giderler, paramızın yetecek mi acaba endişesi, sürekli borç içerisinde bulunmak da insanların stresini yine artıran bi faktördür.

Stresle Başa Çıkma Yolları:

Bunla başa çıkmak için her birey farklı yönteme ihtiyaç duyabilir. Farklı stratejileri deneyebilirler. Peki bunlar neler olabilir?

1)Hobiler ve Kendi Kendine Bakım: İnsanın kendine vakit ayırabilmesi, kişisel ilgi alanlarıyla meşgul olmaları stresin önlenmesine yardımcı olabilir. Koşu yapmak, resim yapmak, müzik dinlemek, dans etmek, başka ülkelere seyahat etmek, doğada vakit geçirmek… Bu gibi aktiviteleri yapmak insanın kendine özen gösterdiğini gösterir ve insanın ruh sağlığına da iyi gelir.

2)Fiziksel Aktivite: Düzenli egzersiz yapmak insanın stresini azaltmasına yardımcı olabilir. Egzersiz sırasında salgılanan hormonlar da vücudun rahatlamasına yardımcı olur. Yoga, pilates, doğa yürüyüşü, koşu, yüzmek gibi aktiviteler stresin azalmasında büyük rol oynar.

3)Zaman Yönetimi: İş ve özel hayat arasında bir denge kurabilmek stresi azaltmak için çok etkilidir. Stres bulaşıcıdır ve eğer siz işteki stresi eve, evdeki stresi de işe götürürseniz etrafınızdaki insanların üzerinde çok büyük olumsuz etki bırakırsınız bu da size kesinlikle yansır.

4)Zihinsel ve Duygusal Sağlık: Meditasyon ve derin nefes egzersizleri çoğu psikoloğun önerdiği şeylerdendir ve araştırmalara göre rahatlatması yüzdesi çok yüksektir. Düzenli olarak uygulanan bu teknikler kişinin kendisini daha huzurlu hissetmesini sağlar.

Günlük yaşamda karşılaşılan stres kaçınılmaz bir durumdur. Ancak bununla başa çıkabilmek için bir sürü çeşitli yöntem vardır ve bu yöntemler uygulandığı takdirde stresiniz azalacaktır. Çünkü stresi tamamen ortadan kaldırmak maalesef mümkün değil. Ama bahsetmiş olduğumuz bu yöntemlerle stresin üzerimizdeki olumsuz etkileri de azalacaktır, gerektiğinde profesyonel yardım almak, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmemize yardımcı olur.

(Visited 3 times, 1 visits today)